• FØRSTE KUNDE: Ordfører Ørjan Bue var den første som signerte fiberavtale i det nye utbyggingsområde.
  • SKAL BYGGES: Dette er området på Åsnes vestside som nå får tilbud om fiber fra Telenor.

I 2016 hadde Åsnes en fiberandel på 2 prosent, og var dårligst i Hedmark. Telenor ønsket å knuse tallene ved å satse i kommunen. Utbyggingsplanleggingen startet i 2017, og innen jul 2018 har 1.700 husstander i Åsnes tilgang på fiber.

- Det er krevende å bygge høyhastighetsfiber til alle husstander i Norge. Det er sagt i distriktene at man må se på alternativ teknologi, men vi vil gi kremen til alle. Det er fiber, sier Otto Langmoen, som er virksomhetsleder for tekniske tjenester.

At fiber er ønskelig i Åsnes er det liten tvil om. Telenor har aldri opplevd maken til oppslutning, og hele 80 prosent av husstandene takket ja til fibertilbudet da selgerne kom på døra.

Vestsiden sin tur

Flere fiberprosjekter går nå parallelt i Åsnes, og nå skal det bygges mer. Denne gangen er det Åsnes vestside om får tilbud om fiber fra Telenor. Det er et utfordrende område å bygge i, først og fremst fordi husene ligger i gjennomsnitt 180 meter fra hverandre.

- 1.300 kilometer med kabel skal legges på Åsnes vestside. Det er nesten like langt som herfra til Narvik, sier Jørgen Bjune, som er salg- og kundedirektør i Telenor.

Fibertilgangen vil endre hverdagen til de åsnessokningene som bor i området. Høyhastighetsbredbånd er helt avgjørende for å kunne bo og jobbe i 2018.

- Nøkkelen til at vi fortsetter med vår offensive satsing er den høye oppslutningen vi har fått i Åsnes, sier Bjune.

- Mindre kaffe

Monteringen pågår for fullt i områdene som alt er planlagt utbygd. Telenor mener å holde målet om at 1.700 skal få fiber før julepakkene kan åpnes 24. desember.

- Entreprenørene våre blir tatt godt i mot da de er ute og monterer fiber, og det setter både de og vi veldig pris på. Målet er å bli ferdig før jul, og det skal vi få til. Kanskje bør folk servere litt mindre kaffe, halve kopper, ler Bjune.

Fiberdekningen i Åsnes har økt med 60 prosent på ett år. Det er ingen andre kommuner i Norge som kan vise til en større vekst.

- Det er lenge siden jeg har vært så stolt over å gå inn på et rådhus som i dag. Engasjementet her er helt enestående. Byggingen av dette området er i seg selv en norgesrekord i avstand, sier Bjune.

Allerede fra mandag vil kunder i området få hjemmebesøk av selgere fra Telenor, og i løpet av et par uker er alle husstander besøkt.