Da gartneriet på Kirkenær så dagens lys i 1976 var situasjonen en ganske annen. Kirkenær hadde mange flere butikker og innbyggertallet var også en god del høyere enn i dag. Nå 40 år senere lever gartneriet i beste velgående, og feirer jubileet lørdag 21. mai.

- På selve dagen blir det litt forskjellige aktiviteter ut gjennom dagen. Man kan komme hit å snekre sin egen pallekarm til kjøkkenhagen, og det blir demonstrasjon i innsektshagen. Vi har også prøvesmaking av suppe, i tillegg til servering av kaffe og jubileumskake, forteller Inger Frette, som lover gode tilbud hele uka. 

Overtok i 2000

Hun overtok gartneriet i år 2000. Mye har forandret seg siden overtakelsen. Blant annet har store deler av hagesenteret kommet under tak. 

- Vi har også innredet en engelsk-inspirert kjøkkenhage, som vi er godt fornøyd med, forklarer hun. 

Frem til nylig har gartneriet vært en del av Bo Grønt-kjeden. Nå er Bo Grønt oppløst, og valget sto mellom å gå inn i en ny kjede, eller fortsette som selvstendig gartneri.

- Vi valgte å stå utenfor noen stor kjede, men vi har et innkjøpssamarbeid med 20 andre enkeltstående hagesentre. Vi føler at vi har mer kontroll på egenhånd, sier Frette.

Utvikling også i hagen

Produksjonen på gartneriet er fortsatt stor og forandrer seg fra år til år. 

- Det kommer stadig nye plantesorter, mens andre forsvinner. Vi får en del tips fra andre fagfolk og produsenter. Vi tester også ut en del ting selv og finner ut om det er verdt å satse på, eller ikke, forklarer hun. 

Den siste tiden har Frette sett en positiv trend som gjør fremtiden lysere for gartneriet. 

- Det kommer stadig innom flere yngre par som ønsker å få det fint i hagen sin. Det er veldig positivt for veien videre.