- Dette starta for 48 år siden. Da hadde noen en idé om at det skulle etableres en republikk, og så har det kommet et eget flagg seinere. Det har også blitt en regjering hvor forfatter Åsta Holth er evig president. Siden hun ikke lever lenger, dessverre, erstattes presidentrolla årlig av Finlands ambassadør i Norge, forteller Wiger, som er statsminister i republikken for tredje år på rad.

Finlands ambassadør kommer igjen til helga for å ta på seg presidentrolla og for å feire at Finland er 100 år i år. Finnekulturen har historisk sett vært utrolig viktig på Finnskogen. 

Finnskogens kvaliteter

Programmet åpner klokka 18.00 fredag 7. juli, hvorpå regjeringa proklamerer republikken for åpna. Da blir det også markering av Finlands 100-årsjubileum og det kommer politikere fra Norge, Sverige og Finlands ambassadør i Norge. Det blir også allsang, bygdefest, omvisninger og diverse. 

- Vi markedsfører alt av Finnskogens kvaliteter, og skuer tilbake på finneinnvandring, finnekultur og alt Finnskogen består av. Det er alt fra gamle mattradisjoner og håndverkstradisjoner, til auksjoner, svedjebruk, neverfletting og hjemmebrent. Det er mange forskjellige aktiviteter som skjer på Finnskogen hele helga, og disse baserer seg på kulturer og tradisjoner helt tilbake til Finland. Det blir mange godbiter, og mye å oppleve, forteller Wiger.

Viktig for småsamfunn

Hvorfor er det viktig å holde Finnskogstradisjonene ved like gjennom slike dager?

- Det er mange småsamfunn som sliter med utflytting og lignende, vi er nødt til å ha noen kulturbærere som sikrer identitet og ivaretar kultur og tradisjon. Finnskogdagene er et eksempel på slikt. Det skaper identitet og blir en morsom del av hverdagen. Dette er viktig for å opprettholde det bærekraftige småsamfunnet vi har på Finnskogen, sier Wiger.