Arne Waaler-Brandt er en kjent spellemann i Solør, og har spilt på Musikk i sommerkveld mange ganger siden det starta opp for sikkert 10 år siden. Onsdag 1. august skal han traktere trekkspillet sitt sammen med Håkon Aasheim på gitar, Martin Amundsen på bass og Anders Stanghelle på fiolin. Det er Arne som har valgt låtene de skal spille sammen, og det gjennomgående temaet er komponister i samme årsklasse som Arnes far. 

"Far & sønn"

Arne og faren Bjarne Bergsløkken har nemlig en litt spesiell historie. Det var en velbevart hemmelighet i Åsnes og Grue at Bjarne var Arnes far, men Arne fant ikke det ut før i 1996 – nesten 60 år gammal. Bjarne var en habil trekkspiller, og siden også Arne hadde sunget og spilt hele sitt liv delte de lidenskapen for musikk. Sammen fikk de 20 gode år sammen, hvor de spilte og reiste rundt. Opptil 250 spillejobber i året, kan Arne opplyse. I 2011 kom cd-en "Far & sønn", Bjarnes platedebut i en alder av 98 år. 

- Han spilte stødig fram til sin død i 2015. Han ble 101 og et halvt år, forteller Arne.

På onsdag skal han gjøre ære på sin far og spille noen av hans melodier, sammen med andre komponister som er fra cirka samme årskull. Blant disse nevner han Allan Eriksson, Nils Fläcke, Viljo Västerinen og André Walter. Det blir med andre ord mye trekkspillmusikk, men så er jo det å regne som Finnskogens instrument. Det sier iallfall Arne seg enig i. 

Urframføring og dikt

Arne har også skrevet mange dikt som henter inspirasjon fra Finnskogen. Flere av disse skal han lese i Hof Finnskog kirke på onsdag. Gjengen også framføre "Høststemning", en komposisjon av Gerd Solien (f. Ruud, og søstera til trekkspilleren Arne Olav Ruud) som ikke har blitt framført offentlig før. 

Fiolinisten Anders Stanghelle skal også spille sammen med ei strykergruppe, bestående av hans elever fra Våler, Åsnes, Hof og kanskje Odalen. 

Arrangementet foregår i Hof Finnskog kirke, onsdag 1. august kl. 19.00. Inngang kr. 200, gratis for unge til og med 15 år.