Facebook-opprop og andre protester hjelper ikke. Senterpartiet og Arbeiderpartiet har bestemt seg, og kommer ikke til å endre mening. Det blir ingen folkeavstemning i Grue, og Grue skal bestå som egen kommune. Det har de to nevnte partier bestemt.

Dette var bakgrunnen til at ordfører Wenche Huser Sund kalte inn til et lunsjmøte med Åse Bjerke Lilleåsen torsdag ettermiddag, og med på telefon var representanter fra Arbeiderpartiet.

- I tillegg til at vi har en hyggelig lunsj snakker vi om hva dette betyr for den videre prosessen i Grue,sier Wenche Huser Sund til iSolør.no.

Redd for å miste tilskuddet

Ordføreren har prøvd å få kontakt med fylkesmannen for og rådføre seg, men hadde ikke lykkes da vi snakket med henne torsdag ettermiddag.

- Som ordfører har jeg ansvaret for å avslutte prosessen på riktig vis. Jeg mener vi bør ha en folkeavstemning, slik at alle skal få si det dem vil. Jeg er redd for at dersom vi ikke tar et retningsvalg mister vi tilskuddet vårt, og vi kan kun få støtte dersom vi har tatt et retningsvalg, sier Huser Sund.

Senterpartiets Åse Bjerke Lilleåsen kommer ikke til å endre mening, og bryr seg ikke om hva dette betyr for Grue økonomisk.

- Jeg står fortsatt på at jeg mener fylkesmannen går vel langt med at vi skal gjøre det ene eller andre. Det er kommunestyret i Grue som bestemmer om vi skal utrede eller ikke, og ikke fylkesmannen. Vi har vært med på nabosamtaler og fulgt prosessen til nå, men nå velger vi å si stopp, sier Bjerke Lilleåsen.

Minst 11-8 i kommunestyret

Hun mener at det vil bli minst 11-8 når kommunestyret skal stemme for å stoppe prosessen.

Nå venter Senterpartiet og Arbeiderpartiet på at fylkesmannen skal gi en instruks, og når denne kommer er de enig i at det kan være en folkeavstemning.

- Det blir ikke mer penger til Grue om vi slår oss sammen med Åsnes eller Kongsvinger. Grue har det beste alene, og det vil vi stå på så lenge vi kan. Om fylkesmannen gir oss alternativer å stemme over blir det noe annet, sier Bjerke Lilleåsen.

Huser Sund er bestemt på at Grue ikke vil få mulighet til å stå som kommune alene, og mener Solør-alternativet har fått mye oppmerksomhet.

Tror flest vil sørover

- Jeg tror flertallet i Grue vil til Kongsvinger dersom det må til en sammenslåing, men at de ikke prater så høyt om det som de som støtter Solør-alternativet, sier hun.

Bjerke Lilleåsen håper på et regjeringsskifte i 2017, og at det skal bli en endring da. Hun mener kommunereformen er et forsøk på å avfolke distriktene.

- Dette er en ren sentraliseringsreform, sier Bjerke Lilleåsen.