• BÆREIA: Kristian Botten Pedersen og Roger Bjorøy-Karlsen deltok under markeringen på Bæreia (Foto: privat).

Frihet er ikke noe vi har fått gratis. Norge har over 100.000 veteraner. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​På denne dagen hedrer vi alle veteraner, og veteranfamilier, fra andre verdenskrig og fram til dagens internasjonale operasjoner. Etter andre verdenskrig har over 100.000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler, skriver Forsvaret på sine hjemmesider. 

Rune Sørlie sa blant annet dette i sin tale: 

«I dag er det 74 år siden 2. verdenskrig ble avsluttet i Europa. Den 8. mai 1945 ble en gledens dag for mange i Norge, men også en del av sorgen for de som ikke fikk sine nærmeste hjem. Det var ingen direkte krigshandlinger i Åsnes eller Hof, men likevel var det falne som hørte hjemme her. Vi vet om personer som var på vei til Terningmoen for å melde seg til tjeneste, som ble drept under bombeangrepene i Elverum. Andre ble drept under trefningene med tyskerne andre steder i Norge. Hvert eneste dødsfall var en tragedie. De fleste som falt var unge menn, som skulle ha livet foran seg. Det er viktig og minnes disse, de døde ikke forgjeves. Det er blant annet på grunn av deres innsats at vi kan feire denne dagen som en fri nasjon.»

- For å hedre de falne og de som kjempet under den 2. verdenskrig, og de innbyggerne i Åsnes som har deltatt i internasjonale operasjoner, legger vi ned en krans ved minnesmerket her på Utsikten. Den enkelte fortjener anerkjennelse og respekt for viljen til å risikere liv og helse for landet, sa Rune Sørlie. 

Vil lage et nettverk for veteraner

Tidligere på dagen var det en markering på Forsvarets Veteransenter på Bæreia i Kongsvinger. 

- Det er rundt 30-40 veteraner i Åsnes kommune, men vi har ingen eksakt oversikt. Vi ønsker å ha kontakt med samme som mulig av disse, og ønsker å være med å lage et nettverk for veteranene. Mange har ikke hatt noen problemer i etterkant, men det er også mange som sliter etter sine opphold i utlandet. Vi har Forsvarets Veteransenter i nærheten og det skal vi benytte oss av, sier varaordfører Kristian Botten Pedersen, som hadde tatt med seg veteran Roger Bjorøy-Karlsen til Bæreia under dagens markering. 

Knut Morønning var i Libanon i 1978 og hadde møtt opp til markeringen. 

- Jeg vil gjerne bli med i et slikt nettverk, i dag har jeg ingen kontakt med andre veteraner. Jeg var med i NORBATT 1 som var de første som reiste til Libanon, og ingen visste helt hva vi gikk til. Noen av de som var i min tropp, kom aldri hjem, forteller Morønning. 

Veterankontakt

Åsnes kommune har en egen Veterankontakt, og oppfordrer alle veteraner til å melde seg dit. 

- Det er Marit Rudshagen på biblioteket som er vår Veterankontakt. Ta kontakt med henne så vi oversikt over hvem som er veteraner i kommunen. Så skal vi få til et treff og høre hva de ønsker om hvordan dette nettverket skal fungere, lover varaordfører Kristian Botten Pedersen i Åsnes kommune. 

Det er utarbeidet en regional Veteranplan, hvor det blant annet står følgende: 

Planen skal gi hjelp og støtte til forsvarspersonell som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Forsvaret gir ikke kommunene opplysninger om hvem som er veteraner, så første steg for veteraner som ønsker oppfølging av ymse art er å kontakte Marit Rudshagen, slik at hun får oversikt over veteranene som finnes i Åsnes. Veteraner skal på denne måten ha et navn og en person i kommunen å forholde seg til. Veterankontaktene vet i sin tur om hva slags hjelp man kan få for å komme videre. Men det er frivillig å melde fra om sin veteranstatus, og det er frivillig å søke hjelp fra veterankontakten.

NORBATT, er den siste av de fire selvstendige norske styrker som var med fra innsettingen i Libanon i 1978. Som den største og mest beskrevne av de norske i UNIFIL, trer NORBATT frem som en helt spesiell styrke. Det var denne avdelingen som fant frem til libanesiske landsbyer som siden har funnet sin vei inn i det norske språket, for eksempel Ebel es Saqi, Blatt, Kaukaba, Rachaiya el Foukhar, Chebaa osv. Helt siden de norske styrkene gjorde sitt inntog i Libanon våren 1978, spilte nordmenn en avgjørende rolle også i staben i UNIFIL HQ i Naqoura og i MP-kompaniet, som også hadde avdelinger i Tyr og Beirut i Libanon samt Metullah, Nahariya og Tel Aviv i Israel. Nordmenn tjenestegjorde i staben i UNIFIL HQ og i MP-kompaniet til det norske styrkebidraget trakk seg ut av Libanon i november 1998 (Forsvaret).