• KLAR FOR 100 NYE: Elever og ansatte ved Bjerkely Folkehøyskole har skrevet sine hilsninger i en tidskapsel som er gravd ned ved skolen. Ordfører Ørjan Bue bisto med gravingen, og om 100 år skal kapselen hentes opp. (Foto: Anette Brenden).
  • OPTIMIST: Elevtallet ved Bjerkely Folkehøyskole er jevnt stigende, og rektor Per Kristian Hammer er optimistisk med tanke på fremtiden til skolen.

Å regne seg til hvor mange elever som har vært innom Bjerkely Folkehøyskole siden starten i 1918 er en umulig oppgave, men at det er snakk om en del tusen er det ikke tvil om. Skolen inviterte til åpen dag i anledning 100-årsjubileet onsdag.

- Dagen har vært veldig bra, og været var på vår side. Tidlig på morran regnet det, men etter hvert letnet været. Både elevene og de som kom har hatt en kjempefin dag, sier rektor Per Kristian Hammer.

Til den åpne dagen var tidligere elever, lærere, ansatte og andre invitert. Blant annet ble det servert kaffe og kaker, og de besøkende fikk et innblikk i hvordan Bjerkely Folkehøyskole er i 2018.

- Her har vi rett og slett hatt bursdagsfest med hatter, pølser og lomper. Hvordan skolen var for 100 år siden er vanskelig å vise frem, men dagens skole fikk de besøkende se, sier Hammer.

Gravde ned tidskapsel

Skolen har ambisjoner om å overleve også de neste 100 årene. Derfor gravde de ned en tidskapsel som skal graves opp igjen om 100 år. Ordfører Ørjan Bue bisto med gravingen.

- Det er en sylinder vi har gravd ned, og her har elevene og de ansatte skrevet litt om skolen i 2018. Jeg har også sendt med en hilsen fra rektor som kan lese av vedkommende som er sjef her i 2118. For 100 år siden var jo tittelen bestyrer, og hva tittelen om 100 år blir er vanskelig å si nå, sier Hammer.

Mye har skjedd ved skolen i løpet av 100 år, og mye har forandret seg. Men en stor del av skolehverdagen til elevene er fortsatt den samme.

- Det som er likt med 1918 er hvordan det sosiale er. Man bor på skolen og deler alt, både sorger og gleder. Her kjenner elevene hverandre veldig godt, og det får betydning for resten av livet til de som går her, sier Hammer.

Én elev fra Solør

I dag har Bjerkely Folkehøyskole 81 elever. 80 av de kommer utabigds fra. Hammer ser ingen dramatikk i det.

- Vi har én elev fra Solør i år. Når man skal ut i verden for å gå på folkehøyskole er et helt naturlig at elever søker seg litt vekk. Elevtallet er jevnt økende, og vi har mange elever fra både Vestlandet og Nord-Norge.

- Skolen har en kristen profil, tror du det skremmer de lokale?

- Jeg håper inderlig ikke det. Det skremmer ikke de andre som går her. Det er nok ikke mange elever som kommer hit fordi det er en kristen folkehøyskole. Hit kommer de for fagmiljø og det sosiale, sier Hammer.

Én av elevene som har søkt seg til Bjerkely Folkehøyskole dette skoleåret er Emma Isabell Pedersen (18) fra Mysen. Hun søkte seg egentlig til Bjerkely sammen med en kompis.

- Men han dukka dessverre aldri opp. Hit kom jeg alene, og det har gått veldig fint. Allerede første skoledag fikk jeg mange nye venner, og det er også noe av målet ved å gå et år på folkehøyskole, sier Pedersen.

Skolen tilbyr i dette skoleåret linjene Spillutvikling, Tegneserie, Foto, Cosplay & Cons, E-sport og Kreativ Livslære.