• VISER VEG: Grue Frivilligsentral holder til i brannstasjonsbygget på Kirkenær. De disponerer store lokaler i to etasjer, og de tre «moteshowdamene» ønsker folk velkommen opp trappa denne lørdagen.

Allerede fra 1991 til 1994 var det en forsøksfase med frivilligsentraler i Norge, og det ble i denne perioden etablert 90 sentraler. 2. februar 1999 var Grue Kontakt og Servicesenter på beina. I 2003 ble navnet endret til Frivillighetsentralen i Grue, og i 2008 til dagens navn Grue Frivilligsentral.

Line Sandbæk har vært leder ved Grue Frivilligsentralen i 10 år, og kan se tilbake på en spennende utvikling for én av bygdas viktigste møteplasser.

- 10 år har gått styggfort. Det må vel bety at det har vært bra å jobbe her i disse årene. Litt innkjøring var det i starten, men denne jobben er virkelig kjempeartig. Det er kort veg fra tanke til handling, og det liker jeg. Det er kanskje ikke alltid jeg rekker å involvere styret helt før nye ideer gjennomføres, smiler Line Sandbæk.

En viktig møteplass

Grue Frivilligsentral er en viktig møteplass i form av en rekke aktiviteter gjennom uka. Vi nevner Møteplassen for eldre, Bruktikken, Strikkekafé og «Bra for deg» med qigong og pilates. Men de frivillige ved Grue Frivilligsentral bidrar også til en bedre hverdag for mange. Både eldre som trenger hjelp av frivillige, og personer som på grunn av litt dårlig psykisk helse trenger noen i livet sitt.

- For eksempel organiserer vi et samarbeid med ungdomsskola. De har valgfag hvor de lærer om frivillighet, og hjelper til i omsorgsboligene og på sykehjemmet. Her lakkerer de negler, grer hår og spiller spill. De eldre er kjempefornøyde med ordningen, og elevene får viktig læring om frivillighet, sier Sandbæk.

Grue Frivilligsentral organiserer også middagsutkjøring fra sykehjemmet, organiserer natteravner, er følgetjeneste til lege og sykehus for enslige og arrangerer én gang i måneden Kringla Kafé på sykehjemmets kantine.

- Jeg tror tilbudene som organiseres gjennom Grue Frivilligsental er veldig viktig for mange. Nå er vi spente på framtiden på grunn av endrede overføringer fra staten. Nå er det snart kommunene som skal tildele støtte til vår drift, og jeg håper Grue kommune vil gi oss den støtten som staten gir ut i den store potten. Det spøker også litt fordi brannstasjonen skal flytte, og vi vet ikke hva som skjer med lokalene vi bruker, sier Sandbæk.

Tror på fortsettelse

Sandbæk og de andre frivillige vi møter på frivilligsentralen er optimister, og håper på en fortsettelse minst i samme omfavn som tidligere. Først skal 20-årsjubileet markeres med åpen dag.

- I hovedsak viser vi frem litt av aktivitetene våren. Bruktikken er åpen som vanlig på lørdager, vi viser Qigong og mediyogapust, og Strikkekafeen informerer. Fra klokka 15.00 og et par timer blir det moteshow hvor vi viser vårens og sommerens moter fra Bruktikken. Modellene i år er frivillige, Morten prest og deler av menighetsrådet er også modeller. Rune Grenberg er konferansier, og vi håper mange tar turen innom oss denne dagen for å se på alt det spennende vi driver med her, sier Sandbæk.

Det vil hvis været tillater bli grilling ute, ellers blir det salg av pølser inne, samt kaffe og kaker. Kanskje lar noen seg friste til å bli med på det frivillige laget, som blant annet skaper en tryggere og bedre hverdag for mange av de eldre i Grue kommune.