• ÅPEN KIRKE: Kirken i Gravberget, er åpen alle dager i juli, unntatt mandager, fra klokka 12.00 til 17.00.

For tredje året på rad inviterer Risberget Kulturhistoriske forening til sommerkafé på grendehuset. 

- Responsen siden vi startet med dette har vært over all forventning, og tilbudet er godt besøkt, forklarer Liv Burud i Risberget.  

Sommerkaféen i Risberget er åpen alle lørdager og søndager fra Sankthans og frem til skolestart. 

- Vi serverer vafler, kaffe, te, saft og kaker, og har bevist valgt å ikke servere brus, slik at folk skal kunne kjenne på det tradisjonelle. Mange tar turen opp hit som en dagstur på Våler Finnskog. Det kombineres ofte med en middag og omvisning i Gravberget, i følge Burud. 

Omvisningsmuligheter

Her er det muligheter for omvisning, både i kirkesalen, gravferdsrommet og i det gamle skolebygget. 

- Det er moro å reise opp hit å møte både de som bor her oppe og andre folk. Det skaper liv i bygda, og vi opplever at av de som bor her i Risberget, er innom opptil flere ganger i løpet av sommeren, sier Gunn Marit Lindmoen. 

Hun sier videre at man i tillegg gir ut informasjon om Finnskogen Turistforening. 

- Risberget er ikke langt unna stinettet til turistforeningen, så det er veldig aktuelt, smiler hun. 

I tillegg til å bidra til det sosiale, er sommerkaféen en viktig inntektskilde for foreningen. 

- Vi har fått satt opp en informasjonstavle med informasjon om de første bosettingene her og om skolen. Tanken er også å kunne fokusere mer på  slektsgransking av finneslekt. Vi sitter på masse informasjon om slektene i området, men råmaterialet er ikke redigert enda, i følge Burud. 

Gjestebok på grendehuset

På grendehuset er det lagt ut en gjestebok hvor de besøkende kan skrive ned hvem de er og når de har vært der.  I fjor hadde man blant annet folk på dagstur fra både Eidsvoll og Nittedal. 

- Vi ønsker bedre skilting fra både, Flisa, Våler, Fæssa og Trysilvegen. Dette har vært oppe i kommunen,  og alle i formannsskapet støtter det. Dette er viktig turistnæringen, forklarer de.

Halvannen mil lenger øst, nærmere bestemt i Gravberget, er det åpen sommerkafé alle dager i juli, unntatt mandager. I tillegg til de to første helgene i august. 

- Vi serverer middag som består av spekemat, rømmegrøt og flesk og motti, som er en finsk spesialitet. Menyen er veldig populær, forklarer primus motor, Eva Olastuen, i Gravberget. 

Kirken i Gravberget har samme åpningstider som kaféen. 

- Vi har egen sommerguide i kirka, mens jeg selv jobber på kaféen. Besøket er som regel bra og det kommer folk fra alle verdens kanter, sier Olastuen. Hun er også leder i meninghetsrådet i Gravberget, og fungerer som guide for besøkende utenom sommersesongen.