• PÅ BEDRIFTSBESØK: NHO Innlandet var i dag på bedriftsbesøk hos Luisa Arango i Tag your shoes på Flisa.
  • INSPIRERT: Therese Enger Andersen, som driver Therese Art var med på bedriftsbesøket. Hun mener et nettverk og det å lære av hverandre er viktig for å lykkes.

Færre er i jobb og vi blir flere eldre. Mens antall uføre under 30 år er doblet de siste 10 årene, ifølge tall fra NHO.

For å opprettholde dagens velferdsnivå må det skapes 25.000 nye arbeidsplasser i Innlandet de neste 30 årene. Dette er kun i det private næringslivet, og derfor ønsker NHO Innlandet enda flere gründere.

I starten av november var de på bedriftsbesøk hos Luisa Arango i Tag your shoes på Flisa, som ble Månedens NHO-bedrift i oktober.

– Det er en bra utmerkelse å få blant 2.100 medlemsbedrifter. Det er veldig spennende å være her for å se hvordan Luisa jobber og hvordan hun opererer ute i felten, sier rådgiver Linn Alicia Slora Kristiansen.

Arangos oppskrift er veien å gå for å nå målet om flere arbeidsplasser, mener NHO-rådgiveren.

– Luisa er et praktseksempel - hun er en ung gründer som klarer å løfte bedriften, men også lokalsamfunnet rundt seg. Bedriftsideen er svært god og unik, hun når ut nasjonalt og globalt, hun er flink til å knytte nettverk og hun ser muligheter der andre ser begrensninger.

STIMULERE FLERE TIL Å STASE

Blant tiltakene til NHO Innlandet er et eget program som er skreddersydd for gründere, NHO Gründer. 

– Vi skal gjennom dette stimulere flere til å satse. Det er mange der ute som har en liten gründerspire i magen. Disse må vi hjelpe slik at de får et nettverk, så de kan hjelpe hverandre og bli en del av et større fellesskap. Dessuten får du hjelp til å drive din egen bedrift gjennom maler og kontrakter, du får hjelp av rådgivere og tilgang til ulike digitale verktøy.

Samtidig er det viktig å hjelpe de allerede eksisterende bedriftene til å møte framtida, understreker Slora Kristiansen.

– En rekke bedrifter og bransjer i Innlandet har et stort potensial som kan videreutvikles, blant annet innen bionæring. Så det er mye vi skal gjøre for å nå målet i framtida.  

BLIR SYNLIGGJORT

Arango selv setter stor pris på besøket. Hun tror NHO Gründer er en viktig arena for å hjelpe de i oppstartsfasen.

– NHO er jo en stor og nasjonal organisasjon, så det er moro å vise fram bedriften og lokalet her i Kaffegata på lille Flisa. Jeg tror det er helt avgjørende for mange ferske gründere å få et nettverk gjennom NHO Gründer. Dette gjør at Tag your shoes blir eksponert i hele bransjen - man blir sett og får et stort nettverk å spille på. 

Og kanskje ser man en liten effekt allerede. For med på besøket er også gründer, Therese Enger Andersen fra Hamar. Hun driver Therese Art, som lager blant annet skjerf og treningsklær med print av kunst.

– Jeg og Luisa møttes på et seminar tidligere i år, og vi ble nysgjerrige på hverandre. Vi er jo begge små og drevet på i flere år, og ikke er vi konkurrenter, så derfor kan vi spille på hverandre. Vi begge har et ønske om å satse videre, og Luisas konsept inspirerer meg. Hun er ei tøff dame med beina i nesa, sier Enger Andersen.