• KLIPTE SNORA: Per Roar Bredvold fikk hjelp av Theo Flismyren, Josefine Rismoen og Sanna Isaksætre til å klippe snora.
  • STOR ÅPNING: Trafikkløypa ble åpnet i forbindelse med sommerfesten i Bashammeren barnehage mandag kveld.

I 1970 var det 100 barn under 16 år som omkom i trafikken i Norge. I fjor var tallet 2. Men det er to for mye. Myndighetene jobber stadig for å få ned antallet omkomne og skadde i trafikken, og de får god hjelp av ildsjeler og andre. For eksempel i Bashammeren barnehage hvor foreldre har stått på i flere år med dugnad for å realisere trafikkløypa som ble åpnet mandag kveld.

- Grunnen til at tallet på antallet omkomne heldigvis går ned, og det skal på null, er at vi lærer barna våre om trafikksikkerhet og ferdsel i trafikken. Å starte da barna er små er den viktigste innsatsen vi kan gjøre for at barna skal bli tryggere i trafikken, sa Per Roar Bredvold, i Hedmark Trafikksikkerhetsutvalg da han åpnet trafikkløypa i Bashammeren barnehage.

Kostet nærmere 200.000

Det endelige regnskapet for anlegget er ikke klart, men ildsjelene i barnehagen anslår at det har kostet rundt 170.000 kroner. I tillegg kommer alle dugnadstimene. Hele anlegget er bygget ved hjelp av støttemidler, og har ikke kostet barnehagen en krone.

- Vi fikk 120.000 kroner fra Samferdselsdepartemantet. Videre har vi fått støtte fra Flisa grenderåd, Grue Sparebank, Sparebank 1 Østlandet og Hedmark Trafikksikkerhetsutvalg. Hvor mange dugnadstimer som har gått med er umulig å si, men det er mange! Det sier Silje Flismyren som er én av foreldrene i barnehagen.

Kjente situasjoner

Trafikkløypa simulerer trafikkbildet fra det virkelige liv. Vegen går forbi gangfelt, sitteplasser og diverse vegskilt. Som vikeplikt, elgfare og fartsgrense.

- Stadig flere barnehager ønsker å bygge slike trafikkløyper, men det er store investeringer for små fattige barnehager. Derfor er det fint å kunne bidra med midler til dette. Jeg skal gjøre det jeg kan for at vi bruker penger på barna våre. Det er vår fremtid, sier Bredvold.

Han røper videre at de nylig godkjente en søknad fra en barnehage i Våler om en liknende løype. De fikk 75.000 kroner til formålet.

- Klarer vi redusere antallet døde og skadde i trafikken ved å investere i slike anlegg skal vi selvsagt gjøre det. Så er det viktig at vi foreldre, onkler, tanter, besteforeldre og andre bidrar med viktig lærdom. Noen ganger er vi litt slurvete vi også, sier Bredvold.