• KOMMER TIL GRUE: Lothepus er blant årets trekkplastre under Sankthans på Kirkenær.

Sankthans på Kirkenær har løftet seg betydelig de siste årene, og Kirkenær Handelsstandsforening er offensive også i år. Komiteen som jobber med Sankthans er nå i innspurten med årets program, og under en pressekonferanse på Skaslien Gjestgiveri mandag kunne de avsløre at Lothepus er ett av årets hovedtrekkplastre.

Lothepus, eller Leif Einar Lothe som han heter, ble for alvor kjendis etter å ha vunnet Farmen kjendis 2017. Med Farmen-innspilling på gang i Grue denne sommeren er det ikke unaturlig at Sankthans-feiringen på Kirkenær har noen koblinger til Farmen i år.

- Lothepus kommer fredag kveld, og det blir en familiekonsert for både barn og voksne. Vi håper at gata blir full, og at mange kommer på konserten, sier Stein Amundsen.

Lothe har gitt ut to album så langt. Debuten Sallaren kom i 2009, mens Cowboyhjarta ble utgitt i juni 2014. I tillegg har Lothe gitt ut en biografi, lansert ulikt merchandise, lansert egne alkoholprodukter under navnet «Lotherus», samt utviklet et ølet «Lothepils» i samarbeid med Hansa bryggeri.

Farmen-tema

Det skal settes opp et torg med markedsboder i Farmen-stil under arrangementet. Altså at de besøkende tas 100 år tilbake i tid. Det blir i en forlengelse av matgata som har blitt veldig populær.

- Vi inviterer med oss skolebarn fra mellomtrinnet til 9.-klasse på dette torget. De skal være med på å lage det, og ta del i arrangementet. Ved å involvere skolen håper vi også å få flere medaktører. Ikke bare forbrukere, sier Anita Sæthre Goplen.

Grue har nemlig fått 250.000 kroner i støtte fra Hedmark fylkeskommune til å utvikle Sankthans, og kommunen stiller med samme sum i egenandel. Farmen-torget er nettopp et slikt utviklingstiltak.

Her blir det leker og aktiviteter for både små og store. Matgata har blitt en kjempesuksess tidligere år, og blir også å finne under årets Sankthans. Ottar Skaslien er som tidligere år primus motor her.

- Det blir ikke bare norsk mat i denne matgata, og derfor blir det ikke gjennomgående Farmen-stil her. Men fortsatt vil det være med lokale og kortreiste matvarer, og noe Farmen-innhold blir det. Blant annet skal vi servere kjøttkaker, som de spiste i 1918, sier Ottar Skaslien.

Rytterne kommer tilbake

Det har blitt en fin tradisjon for Sankthans på Kirkenær at Rytterne Röj er innom teltet fredag. Slik blir det også i år.

- De kommer tilbake, og nå håper vi at værgudene spiller på lag med oss. I fjor var vi litt uheldig med været, og det er kjedelig både for oss og artistene, sier Heidi Frette Fredriksen.

Opplegget med Lothepus blir en familieaktivitet på scenen i sentrum, mens Rytterne Röj spiller opp til fest i teltet senere på kvelden som tidligere. Her lover komiteen allsangstemning og full fres som tidligere år.

- Vi avslutter vårt opplegg i teltet klokka 18.00 på lørdag, og antar at mange Sankthans-gjester vil ta turen til Gruetunet og den tradisjonelle Sankthans-festen der på lørdagskvelden, sier Frette Fredriksen.

Innspillingen av Farmen i Grue starter i slutten av juli, og med årets Farmen-Sankthans bør de fleste Grue-sokninger ha kommet i rett Farmen-stemning i god tid før dette.