• IDYLLISK: Braskerudsætra ligger idyllisk til. Det er mange melkekuer og kalver på sætra og Telemarkskua er ei flott ku, sier Erik Fleischer.

Å gå gardtass betyr å gå mellom gårdene, og det er nettopp det du kan gjøre i Solør 4. og 5. august. 

- Folk kommer igjen år etter år, og vil gjerne oppleve det samme som tidligere. Det viser at folk synes det er ålreit å komme inn på en gård eller et museum, og bare ta det litt med ro, sier Randi Mælum.

Selv åpner hun dørene til Bryggerhuset på Austvang under Gardtassingen. Videre er Syversætre gård, Våler Torvdriftsmuseum, Vesterhaugen, Braskerudsætra og Bugarden med på årets gardtassing. Bugarden er ny i gardtass-sammenheng i år.

50 ÅR MED RIDELEIR

Karen Syversætre forteller at det blir litt fokus på rideleir hos Syversætre gård i år.

- Det er i år 50 år siden foreldrene mine startet med rideleir her. Den gang var gården den andre i landet som startet med rideleir. Deltok du i åra mellom 1968 - 1988? Noen gamle minner er blitt gravd fram. Leirbøker, bilder, avisutklipp, utstyr, kort og brev fra elever som kom tilbake år etter år; og en film fra 1970 som viser leirlivet! Kom innom på Gardtassing så kanskje du finner deg selv på noen bilder, sier Syversætre.

Gjennom Gardtassingen kan du oppleve kultur, natur, tradisjoner og identitet i de vide Solør-bygdene. Det er både lokale og folk utenfra som vil ta del i kulturen vår.

- Nå som Bugarden er med får folk mulighet til å hilse på veldig mange forskjellige dyr. Det er kanskje ekstra stas for de minste, sier Mælum.

På Bugarden (Gamle Knappumsveg 91) er det mange ulike dyr å hilse på, det blir muligheter for å ri, man kan bryne seg på ulike gårdsaktiviteter som øksekast, pil og bue, lassokasting, tautrekking, kaste på blikkbokser og gå på stylter. De selger vafler, kaffe, egenprodusert saft og pølser i lompe. På søndag selger de også en sommerlig søndagsmiddag; kalkunbryst med pastasalat m/urter og brødpinner.

BOKLANSERING

På Vesterhaugen på vestsida av Våler, kan du blant annet pppleve vanlig gårdsliv på et småbruk med forskjellige husdyr, hopping i høyet, natursti og annet.

- Det blir demonstrasjon av ysting og «kjinning», salg av kaffe og «ureiste vafler», samt pultost, rømme og smør fra gårdsysteriet. Maija Engele har salgsutstilling av treskulpturer og lørdag  klokka 13.00 er det foredrag med 'kvistmannen' Svein Sparby. Det blir også boklansering (foto og dikt) og salg av tresløyd, sier Helen Davey. 

Svinger du opp ved Nordaberget på Braskreidfoss og kjører noen kilometer etter Torpvegen, kommer du til den eneste sætra i vårt distrikt som fortsatt er i full drift om sommeren. Der ligger nemlig Braskerudsætra, som eies og drives av Erik Fleischer. Her er det er rikt dyreliv, hvor kuer, kalver, griser, sauer og hunder lever et idyllisk sæterliv. 

- Her kan du møte dyra på sætra, du kan kjenne på den gode sæterlufta og oppleve sæterstemningen. Det blir servering av sæterkost og kaffe, det blir også i år ystekurs og konsert, lover Erik Fleischer. 

Mange aktiviteter og servering

Bryggerhuset på Austvang i Hof er med i år også. 

- Gårdskafeen er åpen, og det blir salg av bakst fra vedfyrt steinovn og vaffeljern. Det blir aktiviteter på tunet og klokka 14.00 begge dagene blir det mulighet for en tur i historiske Hof med hest og vogn, forteller Randi Mælum. 

På Torvdriftsmuseet i Våler får du lære mer om torv som strø, brensel, isolasjon, fiber, torvtak, jordforbedring og mer til. Museet er åpent hele dagen under Gardtassing, og det blir omvisning klokka 12.00 begge dagene. Du kan også ta en tur utpå myra, og det serveres rabarbradrikke. 

Gardtassingen pågår mellom klokka 11.00 - 17.00 både lørdag og søndag.