Vakre Austmarka bygdetun i Søndre Finnskogen utenfor Kongsvinger blir rammen om storsatsingen «Årringer» av Yvonne Andersen. Bokserien har solgt i snart 1,3 millioner eksemplarer.

Nå blir det teater, og du får møte Silja, Karl Oscar, Mas-Karin, Mari og alle de andre kjente og kjære karakterene i et storslagent spel med mye sang og dans på tunet.

Øivind Roos har regien, Trond Lindheim er musikalsk leder, Guro E. T. Gjerstadberget er koreograf og Mette J. Skogbakken står for kostymer og rekvisitter.

Mange med

På scenen treffer du blant andre Kjersti Thorset, Vidar Sandem, Glenn Luijbregts, Sten Bjørge S. Hansrud, Kathrine Kolgrov, Rune Grenberg, Trond Eng, Lars Thyholdt, Øyvind Aa. Henriksen, Nils Oscar Ottesen, Per Lunder og Sigurd Vermundsberget.

- Jeg snublet over bøkene til Yvonne nærmest ved en tilfeldighet. Jeg ble raskt fascinert av historien og de fargerike karakterene i den fiktive bygda Lunderskog. Miljøet og den nære historien gir perfekte rammer for et teaterstykke» sier Øivind Roos, teatersjef for Teater i Glåmdal og regissør for forestillingen.

Han skal også jobbe med musikken i nært samarbeid med kapellmester Trond Lindheim.

- Vi tar blant annet utgangspunkt i en del gamle folkemelodier og danser fra Finnskogen. En stor melodiskatt er i ferd med å bli glemt her, sier Roos.

Åse Lukerstuen er inspisient og skal holde orden på troppene som inntar Austmarka bygdetun siste uka i juni.

- Vi møtes til ei stor workshophelg på Austmarka 27.og 28. april, med manuslesing og skuespillerkurs/masterclass med selveste Vidar Sandem, forteller hun.

Deretter blir det prøver jevnlig fram mot premieren 26. juni. De har fått med oss et superlag av skuespillere og musikere, men det er fortsatt noen ubesatte roller, særlig trengs det flere staute karer.

Får støtte

Lise-Mette Bekkengen er leder av Foreningen Årringer som produserer forestillingen med sterk støtte fra Teater i Glåmdal, Kongsvinger kommune, Sparebankstiftelsen, Cappelen damm og Hedmark fylkeskommune.

- Vi på vesle Austmarka har nok ikke riktig forstått ennå hvor stort dette prosjektet faktisk er, men vi skal gjøre vårt beste for at alle som kommer til oss skal få en fin opplevelse, både før, under og etter forestilling. Vi skal sørge for både solkrem, regnponschoer og myggstift, smiler den driftige Austmarka-dama.

Historielaget og DNT legger også opp til fine turer både til fots og i buss i Søndre Finnskogen i forestillingsuka. Forestillingen spilles fra 26. til 30. juni, og billetter kan kjøpes på Rådhusteaterets nettsider.