• JUBILANTENS DATTER: Vilde Bjerke er datter til André Bjerke, og kommer til Litteraturfestivalen.
  • KOMMER IGJEN: Levi Henriksen har vært med flere ganger før. (Foto: Arnljot Bringedal)

Helén Evenstad er leder for festivalen og har nå programmet klart etter lang tids jobbing.  

Åpningen blir med Vilde Bjerke, som er datter av André Bjerke. Hun skal ha forskjellig opplegg i skolen, og Helén skal snakke med henne under selve åpningen som blir på skolen. Det er åpent for alle. På kvelden skal hun ha et foredrag om farens liv og diktning. Ellers kommer også velkjent Levi Henriksen, som kommer med ei novellesamling i oktober. 

- Han skal «bokbades» på tirsdagskvelden. Levi har vel vært med mer eller mindre i alle år, enten i skoleprogrammet eller for de voksne på kvelden. Han er jo nasjonalt kjent og i tillegg lokal, selv om han kommer fra Kongsvinger. Det er veldig hyggelig at han kommer, smiler Evenstad. 

Grues egen Sven R. Gjems sitter i komiteen for festivalen, men skal selv også i ilden på onsdag. 

- Det startet med et lite kåseri om Grues forfattere gjennom tidene på et idémyldringsmøte vi hadde i vår. Etter det «ballet det på seg» som det heter, det er ganske mange forfattere som kommer fra Grue. Vi skal ikke utnevne oss til den litterære bygda, verken i Norge eller verden, men det er faktisk ganske mange forfattere fra Grue, forteller Gjems. 

Det skal også være et skriveseminar i løpet av festivalen. 

- Det starter på fredagen med «Skriveglede 1212» som de kaller seg. Det er påmelding for å være med på skriveseminaret, men det er åpent for de som vil. Det vil bli skriveøvelser, motivasjon og inspirasjon til å skrive selv, forteller Evenstad. 

Lørdag er det klart for Sven R. Gjems igjen, og da er det en annen jubilant som skal omtales – nemlig Vidar Sandbeck. 

- Det blir et kåseri om Vidar og litt analyse av hans forfatterskap. Det blir ispedd en del viser med min sønn Jan Christian Gjems på gitar, og jeg skal «kvekke litt». Jeg har kjent Vidar Sandbeck i 45 år og vi var gode venner, derfor er det jeg som skal ha dette kåseriet, smiler Gjems. 

Åsta Holt var tema under forrige Litteraturfestival og er med denne gangen også. 

- Terje Tønnesen har skrevet et eget foredrag om Åsta Holt og hans forlag har også gitt ut boken «Porkalafela» på nytt i år. Denne boka er egentlig en programerklæring for hele forfatterskapet hennes, forteller Gjems. 

På søndag avsluttes det hele med nok en jubilant, Åsmund Olavsson Vinje, som har 200-års jubileum i år. Den siste store jubilanten er selvsagt Hans Børli som også vil bli involvert gjennom festivalen. 

Hedmark Fylkeskommune og Grue kommune bidrar med midler til gjennomføring av årets Litteraturfestival.