• MÅ LOGGE INN: Fra nyttår må du logge inn for å bekrefte alder og at du har lest instruksen for å sole deg. Mynter er historie.

Forståelig nok var driverne av Sams Solarium spent på hvordan de nye reglene fra nyttår ville slå inn. Fra 1. januar ble det nemlig slik at alle som skulle ta sol på solarium i Norge må verifisere at de er 18 år, og at de er kjent med hvordan et solarium skal brukes.

- Litt bekymret for fremtiden var vi kanskje. Vi ble pålagt at alderen skulle verifiseres, og at folk skulle gjøre seg kjent med solingstid og slike ting, sier Andreas Akre i Sams Solarium.

Kjeden hans har solarium i hele Hedmark, og blant annet på Flisa og i Elverum. Tidligere måtte brukerne av solstudioene betale med mynt, men fra nyttår ble kort eneste mulighet.

- Nå er det terminal inne på solstudiene. Her må folk enten registrere seg på forhånd via solreg.no, eller de må verifisere alder med BankID. Dette kan gjøres enten med fysisk brikke eller BankID på mobil, sier Akre.

Bare positive erfaringer

Det betyr at å betale for soltimen krever litt mer arbeid, og av den grunn var Akre bekymret for om bruken ville gå ned. Så langt har Sams Solarium bare positive erfaringer.

- Vi har ikke merket noen nedgang, og det har gått mye bedre enn vi hadde trodd. Faktisk har vi så langt i januar en liten oppgang målt mot fjoråret. Jeg tror at folk opplever det enklere å betale med bankkort, og for oss er det også enklere, sier Akre.

Tidligere hendte det stadig at mynter kilte seg fast, og det gjorde at selskapet med base i Trysil måtte rykke ut fysisk for å ordne opp.

- For oss har hverdagen blitt enklere nå, og så lenge folk har med seg BankID eller registrer seg skal dette gå veldig fint, sier Akre.

Tilbakemeldingene fra brukerne er stort sett også positive. Akre har bare fått én telefon med klager så langt.

Connie Lindberg er én av brukerne hos Sams Solarium. Hun synes kanskje det nye regelverket er litt unødvendig, men tror det skal gå fint å bruke det nye systemet.

- Jeg var faktisk ikke klar over at jeg måtte verifisere alder for å sole meg nå, sier Lindberg.