• POPULÆRE: VITT-koret stod for underholdningen under åpningen.
  • SKRAVLEKOPP: Det er artisten Venke Knutson som står bak konseptet Skravlekopp. Åsnes er landets 3. Skravlekoppkommune.

Det var Liv Brekka som er Folkehelsekoordinator i Åsnes kommune, som stod for åpningstalen, hvor hun blant annet sa: 

- Programmet for Folkehelseuka 2019 har ei arbeidsgruppe og Frivillighetssentralen stått bak. Åpningen er her på Delinas på Flisa Stormarked, fordi vi skal lanseres som landets 3. Skravlekoppkommune samtidig, sa Brekka. 

Deretter var det etter hvert kjente og populære VITT-koret som sang «Hallelujah». De avsluttet også åpningen med sangen «Ola Nordmann», med Karianne Bergersen fra kommunen som dirigent. 

«Sammen om hverdagsglede»

Hva som ligger i begrepet Folkehelse, er det mange ulike meninger om. 

- Det er ikke bare trening og salat, som mange tror! Hele lokalsamfunnet har en betydning for helsa til den enkelte som bor her. Det kan være skolen, arbeidsplassen, naboen eller venner, alle kan være med å påvirke så helsa til den enkelte og dermed Folkehelsa blir bedre. Under årets Folkehelseuka har vi valgt temaet «Sammen om hverdagsglede», og med det oppfordrer vi alle til å gjøre noe ekstra fint for andre. Det kan være «bare» en liten ting, det må ikke være noe stort. Oppfordringen gjelder under Folkehelseuka, men også i hverdagen resten av året. Årets tema passet jo veldig bra til «Skravlekopp»,  og det er også derfor vi ønsker å være en Skravlekoppkommune, forteller Liv Brekka i Åsnes kommune. 

Ønsker et raust og inkluderende samfunn

Folkehelseuka og Skravlekoppkommune er noe av Åsnes kommune setter fokus på. 

- Vi ønsker et raust og inkluderende samfunn i Åsnes. Vi mennesker er jo flokkdyr, men så hender det at noen opplever det å falle utenfor flokken sin. Med både Folkehelseuka og Skravlekopp, ønsker vi å forebygge utenforskap og et folkehelseproblem, som er ensomhet. Jeg håper at alle kan ta med seg én person på noen av alle de aktivitetene som foregår allerede fra og med i dag og til neste fredag, oppfordrer Brekka. 

Årets Folkehelseuke har et rikholdig program, som du kan finne på hjemmesiden til Åsnes kommune eller trykke direkte her. Det er blant annet UKM i helga, lørdag er det Vårfest på Flisa, senere i uka blir det politisk debatt, Topptursesongen starter onsdag 1. mai, det blir både gratis kino og gratis svømmehall. De frivillige lag og foreninger har også mange aktiviteter.

Fokus på muligheter 

Rådmann Stein Halvorsen fortalte også om viktigheten Folkehelseuka har for Åsnes kommune. 

- Åsnes kommune har sagt at Folkehelse er det viktigste vi skal ha fokus på, uansett hva vi jobber med skal vi ha fokus på hva det betyr for vår folkehelse. I enhver kommune og et lokalsamfunn, er det mange muligheter og noen utfordringer. Det er viktig å ha fokus på mulighetene, men også hva er våre utfordringer. Kommunen gjennom rådmannen, har denne uka gått ut og sagt at en våre utfordringer, er «utenforskap». Nå har vi sagt at det er nok, og hvordan skal vi jobbe for å inkludere flere, sier Stein Halvorsen.  

Landets 3. Skravlekoppkommune

Åsnes kommune blir landets 3. Skravlekoppkommune, etter Bærum og Ringerike. I Åsnes vil du finne Skravlekopper på Delinas på Stormarkedet, på biblioteket, i kantina på Åsnes sykehjem og på Gårdsmatutsalget. 

Det er artisten Venke Knutson som står bak konseptet Skravlekopp. 

- Det er veldig hyggelig å gå på kafé eller spise sammen, men det er ikke alle som har noen å gjøre det med. Vi må bare innrømme at det er ikke alle vi møter, som har noen å dele en fredagskaffe med eller en kino med for eksempel. Jeg tenkte da at dette MÅ vi gjøre noe med! Etter flere forsøk, endte det opp med Skravlekopp. Det er selvsagt helt ok om du vil sitte alene, men for de som vil ha noen å prate med - så er Skravlekopp signalet du kan bruke. Med Skravlekoppen ønsker jeg at vi skal bli litt rausere med og mot hverandre. Det er alt for mange som går hjem og legger seg hver dag, som ikke har fått en prat med noen. Sånn kan vi ikke ha det, sier Venke Knutson.