• KNAGG OG KNIV: Gjennom året har Espen Severin Moberget Haugland og Henrik Bru Trongaard laget blant annet knaggebrett og kniv.
  • FIKK BLOMSTER: Tove Braskerud (til venstre) og Sol Olastuen ga Rune Grenberg blomster tirsdag da han ga seg med Ung husflid.

30 barn og ungdom har vært med på Ung husflid denne vinteren. Tirsdag var det sesongavslutning, og elevene gjorde ferdig sine knaggebrett denne kvelden.

- Norges Husflidslag ønsker formidling av gamle håndverkstradisjoner. Gjennom Ung husflid lærer vi bort blant annet hekling, strikking, sying og trearbeid, sier Sol Olastuen i Åsnes husflidslag.

På Sønsterud har Ung husflid en egen gruppe som jobber med trearbeid. Denne gruppen har laget turøks, kniv, matboks, spekefjøl, smørkniv og knaggebrett.

Flest fra Åsnes

- Vi møtes åtte kvelder i året. Da vi drev med kniv var vi her litt flere ganger. De fleste som er med kommer fra Åsnes kommune, men vi har også tatt i mot elever fra Våler hvor det ikke er husflidslag, sier Rune Grenberg.

Han er læremester på trearbeidgruppa, men tirsdag var hans siste kveld. Nå har Grenberg flyttet til Grue, er ordførerkandidat og må prioritere tiden sin annerledes. Imidlertid fortsetter han med Ung husflid i nabokommunen.

- Rune har gjort en fantastisk jobb her, og han er veldig flink både til å lære bort og med barna. Det har vært veldig bra for rekrutteringen at Rune har vært med oss på dette, sier Olastuen.

Få Uhell

Grenberg ser tilbake på en flott tid med Ung husflid på Sønsterud. Uhell har det vært lite av.

- Vi går gjennom dette med sikkerhet før vi starter. Den som har skåret seg mest på disse kveldene er nok meg, humrer Grenberg.

Nå håper hun å finne en «Ny Rune» før neste runde med Ung husflid drar i gang på Sønsterud. Foreløpig har de ingen i kikkerten.

- Vi trenger en ny Rune. Om noen kunne tenke seg å være med oss og lære bort gamle håndverkstradisjoner hadde vi satt veldig pris på det. Det er viktig å ta vare på disse tradisjonene, ellers blir de borte, sier Olastuen.

Grenberg fikk blomster og rosende ord for innsatsen tirsdag. Elevene uttrykte også at de satte stor pris på læremesteren sin som nå velger å prioritere politikk i nabokommunen, samt å fortsette med husflid der.