• VIL INN: Når kulda slår inn kan kattene få frostskader på potene av å være ute. Dette er katten Prikken som helst vil være inne hele døgnet.

Vinter er den sesongen hvor flest katter blir holdt ute i times vis, noen ganger må de holde seg ute hele dager og netter. Selvfølgelig kan katter være ute, det er ikke farlig å holde dem ute, men i lengden er det ikke bra.

- Katter er ikke ment for kulden, de overlever, men mange katter har vært så lenge ute at de får frostskader på potene, sier Kristin Sejersen, som er autorisert dyrepleier ved Solør Dyreklinikk.

Her på landet har katter fått en dårlig status, vi mennesker tenker på en katt som en katt. Ikke det at den kjemper om livet ute i kulden. Tidligere i år startet en kampanje hvor Dyrebeskyttelsen Norge og Mattilsynet skal samarbeider for å få en reduksjon i antall hjemløse katter i Norge.

- Vi får inn flere katter som ikke har klart å skaffe seg ly eller mat, det er alt fra tamme til ikke tamme katter, sier Sejersen.

Dyrebeskyttelsen Norge tar nesten inn 5.500 hjemløse dyr i året, og 87 prosent av disse er katter. De fleste av disse kattene har levd et liv ute i kulden, de har sultet, vært kalde og levd med sykdom og skader over lenger tid. Disse livene er fylt av smerte og lidelse, noe som ikke er akseptabelt. 

- Skal du forlate katten din ute så må du sørge for at du enten har et ly til katten, eller at du har en katteluke på døra, sier Sejersen.

ID-merk katten din

Det viktigste vi kan gjøre i kampen mot hjemløse katter er å få katten ID-merket og kastrere den. Det vil være mindre risiko for at katten blir bort fra hjemme sitt i flere dager, eller i verste fall for alltid. Katter som rømmer hjemme fra ender som regel opp som en av mange hjemløse katter. Kastrering av både hunn -og hannkatt har mange positive effekter, både for katten og eieren. Men også på antall hjemløse katter vil minske om eiere får ID-merket kattene sine. 

- Finner du katter som ikke er ID-merket vil det nesten vært umulig å finne eieren, derfor er det viktig at vi bruker sosiale medier for å finne eieren, sier Sejersen.

Folk ser forskjell på hjemløse katter og de som har et hjem. Hvis du ser en katt på gatene som roter i en søppelkasse etter mat kan vi tenke oss at den bryr vi oss ikke om. Kanskje den katten kjempet om livet for å finne mat. 

- I følge norsk lov er det straffbart å reise fra katten i flere dager i strekk, dette kan ende med bot. Skal du la katten være ute lenge, lag ly til Katten i en pappeske eller noe som de kan søke ly. Legg også inn noe som får katten opp fra bakken, en pute eller isopor, sier Sejersen.