• STORT ARBEID: Enorme mengder med masser er fraktet bort, og det er gjort investeringer for 360 millioner kroner i kraftverket.

Riktig nok har nye Braskereidfoss kraftverk vært i drift siden tidlig i vinter, men det er også nødvendig å ha kraftverket i prøvedrift en lengre periode før ordinær drift. Den ordinære driften starter torsdag 19. mai, og spesielt inviterte gjester er invitert til å være med på den offisielle åpningen.

- Det er statsråd Tord Lien som skal stå for den offisielle åpningen, og trykke på knappen som setter turbinene i gang. Disse har gått før, men det er selvsagt nødvendig med en lengre testperiode før ordinær drift på et så stort anlegg, sier Inge Møller, som er seniorrådgiver i Eidsiva Energi.

Det meste som planlagt

Kraftselskapet synes det er stas at Tord Lien kommer til åpningen, og gleder seg til å få kraftverket over i ordinær drift. Utbyggingen har for det meste gått som planlagt, med unntak av konkursen i det islandske selskapet Istak.

- Vi hadde litt utfordringer da byggentreprenøren gikk konkurs, men byggingen kom raskt i gang igjen og det ble løst på en brukbar måte, sier Møller.

Braskereidfoss kraftverk er utvidet med ett nytt aggregat. Det vil øke produksjonen av fornybar energi ved kraftverket med hele 40 GWh uten at vannføringen endres.

Tre års arbeid

- Arbeidet startet i august 2013 og den nye stasjonen ble satt i ordinær drift i februar i år. Utvidelsen av kraftverket har kostet 360 millioner kroner, og eksisterende kraftverk har vært i drift i hele byggeperioden, sier Ragnhild B. Abrante, som er kommunikasjonsrådgiver i Eidsiva Energi.

Med utvidelsen fra ett til to aggregater øker den årlige produksjonen ved kraftverket fra 130 GWh til 170 GWh (millioner kilowattimer). Økningen tilsvarer årsforbruket til rundt 2.000 eneboliger. Braskereidfoss kraftverk ble satt i drift i 1978, utnytter et fall på 9,5 meter og er eid av Eidsiva Vannkraft AS.

SolørRadioen og iSolør.no er invitert til den offisielle åpningen torsdag, og vil komme med en fyldig reportasje når kraftverket er satt i ordinær drift.