• ASPIRANT: Leah Hofgård er én av årets 12 aspiranter i Åsnes barne- og ungdomskorps.
  • FÅR ROS: Dirigent Torjus Rogstad Holm er flink til å lære bort, og får gode tilbakemeldinger fra de foresatte.

Det er tredje året Torjus Rogstad Holm jobber som dirigent og instruktør i Åsnes barne- og ungdomskorps. I hans første år hadde korpset seks nye aspiranter, og i fjor fikk korpset syv aspiranter. Nye rekorder settes i år da 12 nye aspiranter er på plass.

- Det som er spesielt med denne gjengen er at de alle er så utrolig motivert. Når nye aspiranter kommer inn er det ikke uvanlig at noen faller fra, og at de finner ut at å spille et instrument ikke var noe for dem. Her ser hele gjengen ut til å være motivert til og fortsette, sier Rogstad Holm.

Lærer fort

I siste øvelse før høstferien var foresatte invitert til en såkalt hentekonsert. Her skulle aspirantene vise hva de allerede har rukket å lære. Korpsåret følger skoleåret, og det betyr at de ikke har rukket å få mange uker med lærdom ennå.

- Først kjørte vi en velkomstsang, før vi fremførte tre sanger. I starten kombinerer vi både spilling og sang. Det er for at aspirantene skal få et forhold til toner. Da lærer de både å spille på noter og gehør. Så blir det mer spilling og noter etter hvert, sier Rogstad Holm.

Åsnes barne- og ungdomskorps har i tillegg til de 12 nye aspirantene fem medlemmer i juniorkorpset og 16 medlemmer i hovedkorpset. Med så mange nye aspiranter ser det lovende ut for korpset.

- For å rekruttere bruker vi et opplegg som jeg har videreutviklet fra en kollega i Stavanger. Vi reiser rundt til skolene på vårparten, og lar dem spille og prøve selv. Det fungerer mye bedre enn at barn skal melde seg på noe de ikke aner hva er, sier Rogstad Holm.

Treffer nye barn

En annen fordel med å reise ut på skolene er at korpset treffer barn som ikke har foreldre med korpserfaring.

- Det går jo gjerne litt i arv dette. Om mamma har spilt i korps er det lettere å bli med, men gjennom dette opplegget treffer vi også barn som kommer fra familier hvor ingen har drevet med musikk i det hele tatt, sier Torjus Holm.

Selv om korpsåret allerede er godt i gang er det ikke for sent på bli med. Rogstad Holm tar mer enn gjerne i mot flere nye aspiranter.

- Dette er en fleksibel ordning, og selvsagt er alle velkommen gjennom hele året. De litt eldre barna lærer instrumentene raskt. De som får lyst på litt utfordringer slipper vi gjerne videre til juniorkorps og hovedkorps litt raskere, sier Rogstad Holm.

Standardløpet er at aspiranttiden varer ett år, mens tiden i juniorkorpset varer 1,5 år. Kulturskolen i Åsnes og Åsnes barne- og ungdomskorps samarbeider tett.