• RYDDER OPP: Ungdom som er i jobbsøkesituasjon bidrar med å plukke søppel og annet enkelt vedlikehold for kommunen mens de søker. Her fra plukkingen på Baksjøen tirsdag.
  • RENT IGJEN: Slik ser badeplassen på Baksjøen ut når ungdommene har bidratt til å rydde.

Badeplassen ved Baksjøen er trolig den mest brukte i Åsnes. Vannet i Baksjøen blir fort varmt på forsommeren, og det er kort reiseveg for størsteparten av befolkningen i Åsnes. Dette tar Åsnes kommune til etterretning, og fortsetter å satse på den lille og koselige badeplassen.

Oppgraderer toalettene

- I løpet av to uker skal toalettet oppgraderes. I dag er det en enkel tradisjonell utedo som er lite universelt utformet. Nå skal vi inn med en do som er universelt utformet, og som har plass til to, sier Otto Langmoen.

Han er virksomhetsleder i Åsnes kommune, og er som resten av ledelsen i Åsnes kommune glad for at det nå er gjort en avtale mellom NAV og Atico om søppelplukking på badeplassen.

Situasjonen var nylig at søppelet fløt på badeplassen, og at dunkene ble fulle. Dette som følge av at badeplassen er mye brukt, og at velforeningen ikke klarer å vedlikeholde plassen hver dag i takt med bruken.

Fyller hullet i CV-en

- Mange ungdommer i kommunen er arbeidssøkere, har arbeidsevne og venter på muligheten til å komme i jobb. Ved å få med Atico vil vi klare å gjøre en del arbeidsoppgaver som kommunen ikke ville klart ellers. Ungdommene på sin side får arbeidserfaring og referanse i en jobbsøkeprosess Vi fyller hullet i CV-en, sier Bente Liljan, som er leder for NAV i Åsnes.

Det er ingen hemmelighet at Åsnes kommune sliter med økonomien og knappe ressurser. Det gjør at en del arbeidsoppgaver som tekniske tjenester står for er nedprioritert.

- I ferietider handler det for eksempel om klipping av plener rundt kommunale omsorgs- og ungdomsboliger. Det har rett og slett ikke sett ut tidligere, men avtalen som nå er gjort mellom NAV og Atico gjør at også disse plenene blir vedlikeholdt i sommer, sier Langmoen.

Selv om arbeidssøkende ungdommer nå skal bidra til søppelplukking og vedlikehold i kommunen er det ikke noe frislipp for badegjestene på Baksjøen. Normal folkeskikk gjelder, og har du tatt med emballasje på stranden må du også kaste denne i søpla.

Mye folk gir søppel og rot

- Men jeg vil ikke kritisere badegjestene her. Stranda er mye brukt og Baksjøen er en suksesshistorie. Med så stor bruk er det naturlig at det blir noe søppel, og jeg er glad for at vi kan bidra, sier Andor Tellefsen på Atico.

Flisa sentrum ser også tidvis ut som en søppelplass, og Otto Langmoen er ikke fremmed for rydding her er noe som kan tillegges de arbeidssøkende ungdommene som arbeidsoppgave på sikt.

- Så langt er det ikke diskutert, men det er klart mulig at vi bør øke intervallene på søppelplukking i sentrum. I dag plukkes det fast på fredager, men det kan hende at dette burde vært en annen dag eller oftere, sier Langmoen.