• FULL FART: Her fra fjorårets etappe på Hof Finnskog, Sébastien Ogier (FRA) i full fart (Foto: privat).

Dette er en etappe i Rally Sweden som var helt ny i fjor. Etappen er 21,6 km lang og har betegnelsen SS2 og SS5. Etter WRC-bilene kjøres «Historic rally» med gamle rallybiler og blant annet brødrene Henning og Petter Solberg deltar. Klassen hadde 60 plasser, og den ble fullt opp for lenge siden. 

- rundt 250 frivillige stiller opp

Roger Bjørklund er leder i KNA Solør Motorsport og det er mange personer som må i sving for å gjennomføre etappen på Hof Finnskog. 

- Vi i KNA Solør har hovedansvaret for hele etappen på Hof Finnskog. Vi har holdt på i 3 måneder for å få det til, og vi trenger mye hjelp fra andre lag og organisasjoner for å gjennomføre det. I tillegg til mange fra Åsnes, har vi også med også andre motorsportklubber. Blant annet den nye klubben NMK Solør, som ble stiftet i fjor og vi har også med også NMK Hamar - begge klubbene stiller med 25 personer hver. Vi har også med oss Åsnes hornmusikk, Åsnes barne- og ungdomskorps, Hof Finnskog Velforening, Åslia Vel og Solør Bowlingklubb. KNA Solør stiller selv med 150 personer og til sammen er det rundt 250 frivillige som stiller opp, forteller Bjørklund. 

- veldig mange fine publikumsplasser

KNA Solør og mange av de andre frivillige hadde samme oppgaver under fjorårets etappe. 

- Vi var like mange frivillige da også, og det var jo det første året med etappe på Hof Finnskog. Tidligere hadde vi vært med på Verken på Kirkenær da det ble arrangert der. Etappa på Hof Finnskog var helt ny i fjor og det var en veldig fin etappe. Det er veldig mange fine publikumsplasser på Hof Finnskog, og du ser bilene veldig lenge. Utfordringen er å tilrettelegge publikumsplassene, de skal være lett tilgjengelige og det skal være parkeringsplasser - ellers vil ikke publikum møte opp. Nå har vi satt opp en 10-seters buss, som går fra Dalsvegen og opp til Klokken. Det koster 50 kroner å sitte på, og det tror vi blir vellykket - det er tross alt 2 kilometer å gå ellers. Ellers var det egentlig ikke noe som ikke fungerte i fjor, men det var kanskje litt for få publikummere. Vi ble overrasket over at det ikke kom flere på ei ny etappe, så vi håper det blir vesentlig flere i år, sier Bjørklund. 

samme etappe som i fjor

Etappen som skal kjøres, er akkurat den samme som ble kjørt i fjor. 

- Ja, det er akkurat den samme - den eneste forskjellen er at det er en meter mer med snø i år! Starten er på Raukmoen, der er det også fine muligheter for publikum. Etappa går på en fin skogsbilveg i snaue 3 kilometer, og den kommer opp ved Rauken etter veien mot Dulpetorpet. Så kjøres det videre mot Nysætra, og mot høyre så du kommer igjen ved Klokken. Fra Klokken går det videre mot Knapptjernet, mot høyre igjen og til Åslia. Det er veldig mange fine publikumsplasser etter hele etappa! Det er fint tilrettelagt for publikum mange plasser, og ved både Klokken, Knapptjernet og Nysætra vil det være kiosker, forklarer Bjørklund. 

- vil gå i ett hele dagen!

Oppfordringen til publikum er å sette på seg varme vinterklær og ta turen til Hof Finnskog. 

- Det starter tidlig om morgenen, etappa starter klokka 07.55 første gang og etter det vil det gå i ett hele dagen. Det er rekorddeltagelse både i WRC-klassa og på «Historic rally». «Historic rally» starter klokka 10.30 og vil kjøre i mellom WRC, som kjører etappa 2 ganger. 2. runde med WRC starter ca klokka 13.30. Oppfordringen blir å få på seg gode klær og kom deg ut på morran! Det er muligheter for å kjøpe både varm mat, varmt drikke og ved, så det er bare å fyre opp bål i skogen og ha det «gærkoslig». Det er også mulig å ta med seg bobil, vi lager plasser til det og Odd Rauken vil også ha en egen bobil-camp i Rauken, smiler Roger Bjørklund.