Nye Våler kirke har mottatt mange internasjonale priser, og virkelig satt Våler på kartet. Det har Eva Strætkvern og Karin Bakken i Våler Blomsterforretning fått merke.

- Mange tar turen til Våler for å oppleve våre unike kirker, og det har næringslivet også fått merke. Hos oss har vi solgt veldig mye suvenirer i sommer, og det til folk vi aldri har sett i Våler før, sier Eva Strætkvern.

Ulike suvenirer 

De som er innom skryter av nye Våler kirke til de to, og setter pris på å få kjøpt suvenirer. Våler Blomsterforretning selger nemlig krus, fingerbøl og kule som er håndmalt med kirken på.

- Vi har også hatt litt utstilling med disse produktene i nye Våler kirke. Guidene har også solgt litt produkter for oss til busslaster med turister, sier Strætkvern.

Hun synes det er bra at den nye kirken gir økt trafikk, og at det drypper på næringslivet.

- Kulene vi selger er håndmalt, og vi har bestilt et opplag på 400 kuler av den nye kirka. Denne kan henges på juletreet, men egentlig er den ikke relatert til jul. Mange bruker nok kula som pynt gjennom hele året sier Bakken.

Mer å hente

De to tror det er enda mer å hente på kirketurisme og de tre unike kirkene i kommunen.

- Vi er allerede viden kjent for prisene kirken har fått, men klart dette kan utvikles videre. Her i Våler har vi mange frivillige guider med. Det har mye å si at folk kan være med turistene rundt og at det er et apparat rundt kirkene, sier Strætkvern.

At kirken kan brukes til konserter og andre kulturelle arrangement også mener de er veldig positivt.

- Kanskje bør vi gå enda mer ut i media om kirka vår. Det er mulig å hente mer på kirketurismen, sier de to.

Nå er snart jula her, og det er en travel tid for de to driftige damene i Våler Blomsterforretning.

- I år har vi fått ny julegate i Våler, og det har blitt veldig lyst og fint i sentrum. Kunder sier de setter pris på investeringen, og det blir en litt annen stemning her før jul, sier Strætkvern.