Norges Padleforbund legger til rette for at klubbene skal markere «kajakkens dag» i løpet av sommeren, og søndag var den nystartede padlegruppa i Vaaler IF sin tur.

Padlegruppa har gått til innkjøp av 15 nye kajakker fra SeaBird, godt hjulpet av blant annet Lions i Våler og Sparebank 1 Østlandet.

- Kajakkene vi har kjøpt inn, er ikke de aller dyreste. de koster drøye 6.000 kroner pr. stk (inklusive åre, vest og spruttrekk). Men du får også kajakker som koster over 50.000, men det var ikke aktuelt for oss, sier Asgeir Rustad i Vaaler IF.

Tilbudet om å få prøve kajakk på søndag, ble tatt godt i mot.

- Ja, det var nesten 40 som prøvde seg, og det var vi selvfølgelig godt fornøyd med. Alle jeg snakket med, hadde en fin dag på Særsåssjøen, smiler Rustad.

- kajakk er tre ganger så moro!

For de som har prøvd kano, men ikke kajakk - anbefaler Rustad at de skal prøve seg.

- Kano er moro, men kajakk er tre ganger så moro! Du kommer tettere på vannet, og kajakken er mye mer bevegelig. Kajakk er mer sosialt også, da kan du padle ved siden av hverandre. I en kano sitter du i hver din ende, og det er omtrent umulig å høre hva den andre sier, sier Rustad.

Vaaler IF har stiftet ei ny padlegruppe, og den er ganske unik herover. Dette blir den 3. klubben i Hedmark, det finnes en på Hamar og en i Brumunddal fra før. 

- Dette er faktisk den eneste kajakkklubben langs med Glomma!  Det finnes en klubb i Fredrikstad, men det er ingen nordover langs Glomma - bortsett fra nå i Våler, smiler Rustad. 

Kajakkene får etter hvert egen plass ved det gamle renseanlegget i Vålbekksundet. 

- Vi er nå i dialog med Norges padlerforbund om vi kan leie ut kajakkene til folk som ikke har gått noe kurs på forhånd. Padlerforbundet satser på trygghet og sikkerhet for de som skal leie. Vi ønsker å leie ut til folk som er ansvarsbevisste og voksne, vi har ikke kjøpt kajakkene for at de skal ligge på lager. Vi vil at de skal brukes, så vi får se hva vi blir enige med forbundet om til slutt, forteller Rustad.

- stødige og lette å manøvrere

Det er litt forskjell på å bruke kajakk på Finnskogen eller i Glomma, kontra på åpent hav. 

- På åpent hav må du kunne om tidevann og store bølger, men skal du padle en liten tur på Kynna, så er det litt mindre farlig enn på havet, ler Rustad. 

Klubben satser på at litt grunnopplæring om bruk av kajakk, skal være godt nok for de som er nye. For de som er allerede er erfarne brukere av kajakk, ser klubben ingen utfordringer. 

Disse kajakkene fra SeaBird er forholdsvis korte.

- Ja, det har med det å gjøre at de skal være lette å snu på små vann. De er ganske stødige og har en bæreevne på 120 kilo. De er lette, stabile og lette å manøvrere. Vi har også en henger vi kan frakte kajakkene med, og skal nå bygge om den litt. Nå har vi plass til 8 om gangen, men skal bygge den slik at vi kan frakte alle 15 samtidig, forklarer Rustad. 

Pris for leie av kajakk vil heller ikke koste skjorta. 

- Vi har satt en pris på 200 kroner pr. dag (150 kroner for medlemmer), er det en familie på 5 - så blir dagsprisen 500 kroner totalt. Altså maks 500 kroner pr familie. Det er også muligheter for å helgeleie og ukeleie. Vår pris er godt under det vi ser de leier ut for andre steder, sier Rustad. 

Så har du blitt inspirert, er det bare å ta kontakt med Asgeir Rustad i padlegruppa i Vaaler IF.