• JULEMAT: Matkassen inneholder julemat, brus og godteri til hele familien.

Overskuddet til Frivilligsentralens bruktbutikk gis til kommunen, noe som har ført til at mange familier har fått julemat. Barna har også fått kinobilletter av Åsnes kommune, og bowlingrunder av Flisa Idrettslag.  

- Det hadde blitt skralt uten, sier Marit Hågensen, som er en av de som har fått tilbudt matgaven. 

- Hvorfor ønsker du å stå frem? 

- Det er viktig at folk får vite om dette. Jeg opplever at mange kan føle seg dømt, og det ligger enormt mye skam i det å ikke ha råd, svarer hun.

- Dessuten er man nødt til å spørre for å få hjelp, og jeg tror behovet er større enn vi tror. Det kan handle om naboen din, legger Hågensen til. 

TAKKNEMLIGHET 

Det kan oppleves som svært krevende å ikke ha god råd i førjulstida. Geir Toverud forteller at Frivilligsentralen fikk en liste fra Sparbyhuset over mennesker de ønsket å tilby denne gaven til. Toverud og de ansatte ved Sparbyhuset opplever takknemlighet og glede. 

- Jeg tror folk tenker "nå slipper jeg å kjøpe det". Det kan være en lettelse for mange, sier Toverud. 

Det er høye forventninger knyttet til både inntekt og julefeiring, og Toverud er glad for at pengene går til mennesker som trenger det. 

DEN GODE RELASJONEN

Marianne Myrvang jobber som spesialfagarbeider på Sparbyhuset og har en nær relasjon til Marit Hågensen. Hun har møtt mange mennesker med forskjellige historier, og erfarer at vi må møte mennesker slik de er. 

- Det kan være tøft å ikke ha råd. Hvordan kan vi møte dette? 

- Det handler om å se hele mennesket. Vi må se forbi det ytre. Siden ingen er like er det avgjørende å først skape en god relasjon, sier Myrvang. 

- Det er fantastisk at alle får en julemiddag. Jeg blir kalt matmora på huset, ler Marianne. 

JULETIDA

Marit påpeker at julen er en tid mange gruer seg til av ulike årsaker. 

- Det er mange som trenger hjelp, både med tanke på det økonomiske, men også av andre grunner. Vi må ta vare på hverandre i jula. Heldigvis opplever jeg at folk åpner hjemmene sine mer nå en før. Ingen som ikke ønsker det skal være alene i jula, sier Marit. 

- Det er ikke farlig å spørre om hjelp, avslutter Marit.