• STORFORNØYDE: Kultursjef Cathrine Hagen har stått for utredningen og bestilling av julegate med god hjelp av Ståle Bryhn fra Våler Fokus.

Et samarbeid mellom Våler kommune, næringslivet, Sparebanken Hedmark og Våler Fokus har gjort at Vålbyen kan skilte med en splitter ny julegate i år.

Det hele startet med at det ble bevilget 100.000 kroner fra kommunen tidligere i år, og kultursjef Cathrine Hagen tok på seg oppgaven med å finne ut hvilken julegate som ville passe best i Våler.

- Vi må bare takke formannskapet for bevilgningen og rask behandling av dette. Da jeg startet i jobben som kultursjef for en del år siden var julegate noe jeg virkelig ville vi skulle gjøre noe med. Nå er vi i mål, jubler Cathrine Hagen.

Velvilje fra kommunen

Ståle Bryhn i Våler Fokus er også enormt glad for kommunens velvilje til å kjøpe nye julegate. Dette gir et løft for hele sentrum, og gir en helt annen atmosfære når julegrana skal tennes utenfor kommunelokalet fredag 25. november klokka 17.30.

- Kommunen og banken har vært helt enestående. Uten dem hadde vi aldri fått noen ny julegate, sier Bryhn.

Vålgutua er ikke bygd for girlandere som strekker seg over gata. Lysstolpene står ikke rett ovenfor hverandre, og er ikke bygd for å tåle tunge girlandere. Derfor måtte Cathrine Hagen se på andre løsninger da ny julegate skulle bestilles.

- Vi har kjøpt 35 stjerner som har en diameter på 1,20 meter, og som er fullstappet av LED-lys. Dette skal lyse opp Vålbyen fra Vålersenteret i sør til Sentralgården i nord. Stjernene skal festes på lysstolpene, sier Hagen.

Den nye julegata har en totalramme på rundt 200.000 kroner.

Ordføreren har sniktittet

Ordfører Lise Berger Svenkerud er også storfornøyd, og har selv vært på lageret og sniktittet på nyinvesteringen.

- En julegate har mye å si for trivsel i kommunen, og særlig i mørke advents- og juletider. Dette vil lyse opp hele sentrum og bidra til trivsel for alle våre innbyggere og besøkende. Jeg mener det er helt riktig at kommunen går i bresjen og gjør dette, sier Berger Svenkerud.

Hun mener at kommunen har fått mye for pengene, og er selv imponert over den raske prosessen for å få julegata på plass.

- Det blir et helt annet sentrum i år, og jeg gleder meg stort til å se stjernene på plass. Vi har også bestilt belysning for Stallen, Kommunelokalet og Kultur- og Kirkekontoret. Det skal virkelig lyse i Våler i år, smiler Berger Svenkerud.

I tillegg til å stå for selve investeringen er det også Våler kommune som har ansvaret for opp- og nedtaking av julegate, og vedlikehold av gata.