Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at grensehandelen har hatt en tolvmånedersvekst på hele 23,4 prosent sammenlignet med forrige periode. En fersk analyse utarbeidet av Menon Economics viser at dette koster nær 12.000 arbeidsplasser, og 7,8 milliarder i tapt verdiskapning her i landet.

- Nå er virkelig grensen nådd, bokstavelig talt! Vi kan ikke sitte passivt og se på at det eksporteres tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatte- og avgiftskroner til Sverige, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel i en pressemelding.

Fargerike Flisa ser ikke helt slik på det. Prisene på maling i Sverige er omtrent det dobbelte av i Norge, og derfor tar svensker fra store deler av Värmland turen til Flisa for å handle maling.

- Jotun har en sterk merkevare i Sverige, men her i Norge har vi omtrent halve prisen. I tillegg er kvaliteten kanskje hakket bedre her i Norge, sier Terje Husebæk i Fargerike Flisa.

Bidrar positivt

Selv om svenskene handler maling på Flisa er det nok ikke snakk om et svimlende antall arbeidsplasser, men det bidrar helt klart positivt til virksomheten med lange tradisjoner i Kaffegata.

- Svenskene som kommer hit for å handle roser oss for hvor fint det er på Flisa, og jeg er ganske sikker på at de legger igjen penger andre steder også. Kanskje særlig merker de som selger mat det, sier Husebæk.

Malingssalg utgjør omlag 60 prosent av omsetningen til Fargerike Flisa, og med en dårlig sommer rent værmessig er det svenske markedet viktig. Ellers er Fargerike Flisa store på gulv og tepper, og nå før jul øker også trafikken bra i gaveavdelingen.

- Med dårlig sommervær er det fint å ha flere bein å stå på, smiler Terje.