Stadig flere vil feriere på en leid hytte. Men europeere som ønsker å leie hytte i Norge har et for lite marked å velge blant. Det finnes mange hytter i Solør, og kanskje kan det være ekstra kroner å tjene på og leie ut hytta når du ikke bruker den selv.

– Mange fra Europa vil til Norge. Også etterspørselen blant nordmenn er i vekst, sier Pia Buen i Novasol.

Selskapet er Europas største utleier av ferieboliger, og har mer enn 1.500 norske hytter i porteføljen. Disse ligger i år an til å bli besøkt av drøyt 50.000 turister. Antall bookinger har økt hvert år siden 2013.

For å dekke behovet trengs et bredere tilbud, men mange norske eiere er tilbakeholdne.

– I forhold til folketallet finnes det langt flere hytter her i landet enn i Sverige og Danmark, men det er færrest objekter tilgjengelig for utleie. Flere eiere burde tenke nytt rundt dette, og gjøre sin egen feriebolig til sparebøsse i uker den ellers ikke benyttes, sier Buen.

Frihet og variasjon

I Novasol tror man etterspørselen etter ferieboliger for utleie vil fortsette å styrke seg de kommende årene.

– Dette kan ses i sammenheng med den trenden den nye delingsøkonomien representerer. Markedet for å bruke uten å måtte eie er i rask vekst. Stadig flere vil ønske å kunne nyte en hytteferie uten å måtte binde opp den kapitalen som behøves for å kjøpe, sier Buen.

Samtidig er en slik ferieform svært egnet for de mange som liker variasjon og frihet til å besøke nye steder.

Tyskerne utgjør den største gruppen gjester på norske utleiehytter. På de neste plassene følger nederlendere og dansker. Også sveitsere, østerrikere og svensker har vist økt interesse for hytteferie i Norge de senere årene.

– Samtidig har nordmenns interesse for å leie feriehus i eget land vist klar vekst, sier hun.

Hun mener at videre suksess for norsk turistnæring avhenger av at vi tar hele landet i bruk, kan tilby kvalitet og har fokus på de reisendes opplevelser. Solør bør definitivt ha kvaliteter i denne sammenheng.