• MAGNE VOGNER: Holmestrand, Hof og Sande kommuner har engasjert mange skolebarn, lag og foreninger for å dra rekorden i havn.

Verdens lengste pepperkaketog står nå utstilt på nye Holmestrand stasjon. Holmestrand, Hof og Sande kommuner fått med seg nærmere 800 skolebarn, foreninger, lag og Baker- og Konditorlandslaget for å sette ny verdensrekord.

- Nærmere 1.000 kilo deig gikk med til det 370,75 meter lange toget. Det ble også brukt 40.000 nonstop. All denne deigen og pynten ble til over 1.200 pepperkakevogner, sier Ivar Bakke.

Han er representert i Baker- og Konditorlandslaget, og lokomotivet som drar alle vognene er bakt hos Evensens Bakeri & Conditori. Pyntingen skjedde hjemme på kjøkkenbenken hos Ivar.

Fraktet 230 kilometer

- Etter ferdig pynting ble lokomotivet kjørt 230 kilometer til Holmestrand hvor vognene ble koblet på, smiler Bakke.

Anledningen for verdensrekorden var åpningen av nye Holmestrand stasjon. Jernbanen er nå ført over i ny trasé, og byen har med det fått sin jernbanestasjon flyttet inn i en fjellhall.

Mange har latt seg imponere over verdens lengste pepperkaketog, og deriblant statsminister Erna Solberg som delte bilde av toget på Instagram.

- Imponerende lokomotiv foran ett 360 meter langt pepperkaketog. Ny guinessrekord , i anledning åpning av Holmestrandstasjon og nytt dobbeltsporstrekk, skrev Solberg på Instagram.

For å få rekorden godkjent, måtte toget henge sammen uten så mye som en millimeters glipe. Da var det fint med litt melis på innerlomma.

– Vi har kalt melisen for beredskapsmelis, sier André Løvaas, som er trener for Baker- og Konditorlandslaget til NRK.