• GJENNOMLYSES: Her sjekkes det hvordan det står til inne i egget ved hjelp av lys. Ødelagte egg plukkes automatisk ut.

Nortura Samvirkekylling i Rud krets har imponerende 40 årsverk i sving, og omsetter for omlag 300 millioner kroner i året. Bedriften er en hjørnesteinsbedrift i Våler, og fredag 18. august under Vålerdagene kan de som ønsker å lære mer om deres produksjon legge turen innom. 

Påmeldingsfristen går ut 11. august, og opptil 60 personer får muligheten til å se rugeriet fra innsiden denne fredagen. De som ønsker å være med må melde seg på til espen.sorlie@nortura.no. Her er det førstemann til mølla som gjelder.

- Det er veldig strengt å slippe inn folk utenfra her. Vi er veldig redde for salmonella og andre sykdommer, og derfor må et helseskjema fylles ut før folk får lov å gå inn hos oss, sier Stein Sandnes.

De som klareres helsemessig får imidlertid blitt med på en imponerende rundtur inne på rugeriet.

Her klekkes 250.000 til 300.000 egg denne dagen. I hele fjor ble det klekket 39 millioner kyllinger, men anlegget tåler helt opp mot 50 millioner kyllinger i året.

- Det er to ulike rugerier her. Det ene er daggamle foreldredyr og det andre daggamle slaktekyllinger, sier Marianne Ansbjerg Melby som er produksjonsjef hos Nortura Samvirkekylling.

Moderne og smart 

Vi ble med på en liten omvisning i rugeriet da vi var innom, og det er lagt opp til en imponerende logistikk fra eggene kommer inn til kyllingene kjøres ut. Moderne elektronikk sørger for at rugeriene fungerer helt optimalt, og maskiner gjennomlyser eggene for å se at de inneholder kyllinger.  

I siste ledd er det en manuell jobb å se at kyllingene ikke har skader eller andre misdannelser som gjør at de ikke vil overleve.

Nortura satser i Våler, og høsten 2015 ble anlegget utvidet til en kostnad på 100 millioner kroner. At de ansatte trives er det også liten tvil om.

- De ansatte har en gjennomsnittlig fartstid på 12 år, og har lavt sykefravær. Hos oss var sykefraværet nede i 3,5 prosent i fjor, og det er vi veldig godt fornøyde med, sier Sandnes.

Våler kommune inviterer til Kyllingfestival neste år. Kylling er viktig for Våler!