• FINE PLASSER: Det finnes utrolig mange fine plasser i vårt distrikt, her ser vi utsikt fra Haraldsåsen nordover.
  • FIN NATUR: Vinterkledd skog på Grue Finnskog, selv på vinteren finnes det mange turmuligheter vi vårt distrikt.

Lene Margrethe Sætaberget er daglig leder i DNT Finnskogen og omegn, og startet i jobben i august.  DNT Finnskogen og omegn har tre lokale avdelinger: DNT Solør, DNT Elverum og DNT Kongsvinger/Eidskog, i tillegg til Barnas Turlag. 

- DNT Finnskogen og omegn har 13 egne hytter. Vi merker om lag 1.300 kilometer med stier, og arrangerer fellesturer og aktiviteter.  Blant aktivitetene er «Aktiv i 100»-grupper, et tilbud for voksne på dagtid – som har blitt veldig populært, forteller Sætaberget.

Rollen som daglig leder er 50 prosent og den tiden er det få problemer med å fylle.

- Jeg koordinerer søknader, har kontakten utad, jeg er med og trekker i trådene i på forskjellige prosjekter. Vi dekker et stort område, fra Eidskog til Elverum, og jeg koordinerer kommunikasjon mellom lokallagene. Jeg skal også kjøre en del kurs framover, som ambassadørkurs og nærturkurs, for å utdanne turledere som føler seg trygge i rollen. Min jobb er egentlig å legge til rette for at lokallagene skal kunne gjøre «jobben» med å få folk ut på tur, smiler Sætaberget. 

DNT Finnskogen og omegn er avhengig av å søke midler, for å kunne gi sine medlemmer det tilbudet gjør.

- Veldig mange av våre arrangementer er jo gratis, og selv om mange gjør dette på dugnad – så ligger det noen kostnader der uansett. Vi rydder stier, holder på med klopping, vi har 13 hytter som skal ivaretas og vedlikeholdes, vi har 1.300 kilometer med stier og det er ganske mye jobb bare det, forteller Sætaberget. 

DNT har akkurat startet opp ei FTU-gruppe, «Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede» i Elverum.

- Selv om det foregår i Elverum nå de første gangene, så er dette et tilbud for alle. Vi håper også å få organisert noe tilsvarende i Solør også. Vi er i dialog med kommunene, men vi er avhengig av at vi får med personer som kan bidra. Dette er et «enkelt» tiltak, men det krever uansett noen personer som kan bidra. Det var over 30 som var med på første arrangementet, de hadde bål og gikk refleksløype, sier Sætaberget. 

Neste år skal altså DNT feire 150 år og det skal markeres landet over med «Kom deg ut dagen».

- Det blir Norges «største» bursdagsfeiring 21. januar, i Solør blir det markering på Kjærlighetsstien i Våler, det blir kveldstur med hodelykt i refleksløype, vi skal spise kveldsmat og det blir servering av boller og saft. «Kom deg ut dagen» er en stor nasjonal dag, med stor aktivitet landet rundt, og den arrangeres to ganger årlig, sier Sætaberget. 

DNT Finnskogen og omegn har også «Kjentmannsposter», noe de ønsker å ha fokus på i jubileumsåret. 

- Vi har 24 poster spredt fra Eidskog til Elverum, disse har en veibeskrivelse, du kan bruke kart eller du kan bruke appen vår som heter «SjekkUT». Så lenge du laster ned kartet før du reiser, så fungerer det som en vanlig GPS – selv om du ikke har mobildekning, sier Sætaberget.