• RIMELIGE OG ENKLE: IP-kameraer er i vinden, men kan bidra til svekket sikkererhet - mot sin hensikt.

Thomas Auke er lærer ved Solør videregående skoles elektroavdeling, og har gjort noen mildt sagt rystende funn i forbindelse med et skoleprosjekt.

Det er nemlig slik at moderne babycalls som er tilkoblet Internett enkelt er synlige for uvedkommende via nettet.

- Vi gjorde noen urovekkende funn. Mens jeg forberedte meg til en time oppdaget jeg at det var relativt enkelt å komme inn på åpne babycalls som sto rundt omkring. Her kan du titte på bildet, du kan se rundt i rommet og slå på lyd om du ønsker, sier Auke.

Overraskende for mange

Han tror mange småbarnsforeldre ikke er klar over dette, og lagde derfor et innlegg på Facebook for å fortelle om faren. Innlegget er delt omlag 1.500 ganger så langt!

- Det var en ganske enorm respons på det, og mange reagerte i vantro. De trodde ikke at dette var mulig. Derfor lagde jeg en video for å vise hvor enkelt det var og komme seg inn, og ikke minst hvordan man skal beskytte seg mot dette, sier Auke.

Den enkleste måten å sikre seg på er at kameraene som brukes ikke er tilkoblet Internett. Dersom du klarer å åpne for eksempel VG på en datamaskin i det samme nettverket som kameraet er det trøbbel.

- Selvsagt går det an å passordbeskytte kameraet, men for hackere er det en smal sak å knekke koden, sier Auke.

Mot sin hensikt

At hvem som helst kan ta seg inn i huset til folk er lite hyggelig, og Auke tror mange som har kjøpt kamera for å sikre seg mot tyver har et sikkerhetsopplegg som fungerer stikk motsatt av hvordan det er tenkt.

- Disse åpne IP-kameraene er kjøpt for å øke sikkerheten, men strengt tatt er de med på å redusere sikkerheten. Tyver kan følge med på hvordan du har det hjemme, om du er hjemme og liknende, sier han.

Han anbefaler alle som har babycall eller andre IP-kameraer tilkoblet Internett om en ta en ekstra kikk på disse.

- Sørg for at disse kameraene ikke har Internett-tilgang, sier Auke.