Det startet med utplassering fra skolen og sommerjobb 3 år på rad på hundehotell på Kongsvinger, men interessen for hund har alltid vært der. 

- Jeg har også jobbet som praktikant på Standal hunde- og kattehotell, som er det største i Norge. Da jeg fikk vite at de skulle gi seg på Kongsvinger, så vi muligheten til å starte opp for oss selv. Hunder er jo livet mitt og slik kommer det alltid til å være, smiler Nora Kulblik Sorknes. 

Drømmen var egentlig å bli veterinær.

- Ja, men jeg ville heller jobbe med friske dyr. Og jeg har etter hvert jobbet mye med dyr, så jeg visste stort sett hva jeg gikk til. Men det er et stort ansvar dette, folk er jo veldig glad i dyrene sine. For mange er hunden som et barn for de, så det er mange som griner da de leverer de fra seg for noen dager, forteller Sorknes. 

travel sommer

Å drive et hundehotell betyr i praksis at sommerferien er jobbtid.

- Ja, vi blir veldig bundet selvfølgelig. Vi kan ikke reise på ferie da andre gjør det, da har vi mer enn fullt opp her. Sommeren er veldig travel for oss, og stort sett alle ferier ellers i året er det også bra trafikk. Vi har venteliste nå i sommer, så de som vil bruke oss må planlegge i god tid, forteller Sorknes. 

Selv om mange kanskje ikke tror det, så er det mye jobb å drive et hundehotell.

- Det er mye tenking, planlegging og et puslespill for å få det til å gå opp. Det er plasser til 40 hunder, men vi stopper på 35. Vi har 18 bur, hvorav to er godkjent til 4 hunder - mens resten er godkjent til to hunder. Det er et puslespill med hannhunder og tisper med løpetid. Det er heller ikke alltid det går som vi planlegger, så vi har både en plan A, plan B og plan C, ler Sorknes. 

Det er både gulvvarme og aircondition i anlegget, slik at det alltid er perfekt temperatur til hundene. I tillegg har de også brann- og tyverialarm. Det er store luftegårder og ikke minst et 5 mål stort inngjerdet uteområde, som hundene kan få løpet fritt. 

- planlegg i god tid

Den største utfordringen er juli måned og ferietid.

- Det kan være vanskelig å få puslespillet til å gå opp i juli. Da faste kunder ringer og vi ikke har plass, synes vi det er kjedelig og leit. Det er ikke bare å ringe dagen før man skal på ferie, i alle fall ikke i juli. Det gjelder å planlegge, så ta kontakt seinest i mai, er oppfordringen fra Sorknes. 

Det er ikke alle hunder, eller for den saks skyld eiere heller, som er vante til hundehotell.

- De aller fleste hundene trives godt, men de trenger ofte et døgn på «å lande». Det er flere som sturer litt da eierne reiser, men etter et døgn har de kommet inn i rutinene og trives godt med de andre hundene. De lærer seg fort hvilket bur de bor i, og de som har vært her før - er så glade da de ser oss igjen, smiler Sorknes.

Mange av hundene trives ekstra godt på Svullrya, for de «får lov til» å være hund og være sosial med andre hunder. 

- Det er mange som ikke får være så sosiale med andre hunder i en travel hverdag, og de storkoser seg her hos oss. Det er også mange hunder som «vokser» på å være her, de kommer inn litt redde og forsiktige, men etter hvert får de mer selvtillit og du ser det på de at de trives, sier Sorknes. 

heltidsjobb

Finntorpet Kennel og hundehotell har mange faste og gode kunder.

- Ja, vi har mange som bruker oss gang på gang, men det kommer også nye kunder rett som det er, forteller Sorknes.

Dette har blitt en heltidsjobb for Nora Kulblik Sorknes, men i perioder trengs det også mer hjelp.

- Jeg får veldig god hjelp av mamma og pappa, i tillegg har jeg med to som bytter på og hjelper til på sommeren. På sommeren er vi tre på jobb, men det er det ikke rom for resten av året. Det er overraskende travelt i påsken også, det er flere og flere som reiser til Syden - mens de før reiste på hytta og hundene var med, sier Sorknes.

Selv om det er venteliste i juli, er det bare å ta kontakt.

- Det er mange som «tar i litt» når de bestiller, så det kan være at det blir noe ledig. Ta uansett kontakt, så får vi se om vi kan hjelpe til, forteller Nora Kulblik Sorknes ved Finntorpet Kennel og hundehotell på Svullrya.