• MYE MANUELT: Selv om eggene kommer rullende ut på samlebånd er det mye manuelt arbeid som skal til. Einar må jobbe to skift i hønehuset om dagen.
  • FÅR ROS: Bjørn Gunnar Stalsberg (til høyre) i Nortura roser Einar Toverud for viljen til å satse, og ikke minst kompetansen han har tilegnet seg på fem år.
  • STOR INVESTERING: Etter et par år med nedgang er Toverud glad for at kyllingsalget øker igjen. Investeringen i hønsehus for fem år siden var tung.

7.500 høner kakler i kor på gården til Einar Toverud på Skansen. Herfra produseres det nå rundt 6.500 egg om dagen, og årlig leveres 1,2 millioner egg til Nortura Samvirkekylling i Våler. Etter noen år med nedgang i kyllingsalget er det optimisme å spore i bransjen igjen.

- Nå har jeg drevet med rugeeggproduksjon i fem år, og føler selv at det har gått veldig bra. Målet var å lage en fulltids arbeidsplass på gården, og det har vi fått til her. Læringskurven har vært bratt, men nå begynner kompetansen og bli bra på rugeegg, sier Einar Toverud.

7 produsenter i Solør

I tillegg til rugeeggproduksjon har Toverud 300 kjøttfe på gården, i underkant av 1.000 mål korn og noe skog. Men det er rugeeggproduksjonen som tar mest tid, og som krever spesialkompetanse. Heldigvis er ikke Einar alene om å drive med slik produksjon i Solør.

- Nei, vi er 7 produsenter av rugeegg i Solør. Det tilsvarer omtrent 10 prosent av hele produksjonen i Norge. Gruppa i Solør jobber godt sammen, og det er et bra fagmiljø. For å få hentet maks ut av produksjonen kreves det løpende tilpasninger hver dag. Da er det fint å kunne dele erfaringer med hverandre, sier Toverud.

Balansen handler om lys, mat og passe mengde haner for å nevne noe. Er det ikke god match på høner og haner trives de ikke sammen, og det kan fort gå ut over produksjonen.

- Blir det for mange haner går høna lei. Det er heller ikke bra. Da får vi for dårlig andel med befrukta egg, sier Toverud.

Får ros for satsingen

Bjørn Gunnar Stalsberg jobber som rådgiver for Nortura, og bistår blant annet produsentene i Solør. Han kommer med tips og triks for at bøndene skal få mest ut av produksjonen.

- Jeg vil si at dette er den vanskeligste typen produksjon du kan ha på en gård. Det krever oppsyn hver dag, og du må gjøre de rette vurderingene, sier Stalsberg.

Han var med på å hjelpe Einar i gang for fem år siden, og ser at bonden fra Skansen har lært mye på disse årene. Einar får ros for dagens produksjon.

- Driften her går veldig bra. Einar drifter dette over all forventing, og skaper gode resultater. En slik flokk høner gir store ringvirkninger, sier Stalsberg.

Einar selv er optimist med tanke på tiden som kommer. Investeringen var stor i 2014, og han har ingen planer om å gi seg som rugeeggprodusent.

- Vi hadde en liten nedgang et par år, men nå øker det igjen. Folk spiser mer kylling, og det ser lysere ut enn noengang for vår produksjon, sier Toverud.