• HOVEDPESONEN: Skjoldmøya er hovedpersonen i spelet, men står litt bortgjemt for seg selv i snøhaugen i disse dager.
  • «HOFFERN»: Stig Henrik Hoff er med i årets Skjoldmøya-spel, i rollen som kong Harald Hårfagre (Foto: Glenn Melling).

Skjoldmøya-spelet hadde sin urpremiere i 2011 og ble spilt årlig fram til 2014. Etter noen års pause, så får spelet nytt liv, og denne gangen er det ingen ringere enn skuespiller Stig Henrik Hoff som skal bekle rollen som kong Harald Hårfagre. Selve Skjoldmøya spilles av lokale Linn Hege Sagen, som kanskje er best kjent som musiker og låtskriver.  Rose-Marie Aker, som for tiden er aktuell i forestillingen «Blodig Bokbad» på Centralteateret, skal spille Volve.

vikinggrav fra 1900

Nancy Hamza stod bak ideen i sin tid, og er nå prosjektleder og en av tre manusforfattere. De to andre er Odin Hansen Smedbak (som også spiller Eirik Blodøks) og Roger Bjorøy-Karlsen.

- Skjoldmøya-spelet har sitt opphav basert på en vikinggrav, som ble funnet ved Nedre Kjølen i år 1900. Den inneholdt skjelettet av en ung kvinne, som var gravlagt med våpen og utstyr til hest. Ingen vet det med sikkerhet, men man antar at det var ei Skjoldmøy som lå i grava. I 2011 ble det avduket en statue av Skjoldmøya på Flisa, og det var bakgrunnen for det framføringen av det aller første Skjoldmøya-spelet, forteller Hamza. 

Etter noen års pause, satses det nå for fullt igjen og mer profesjonelt enn noen gang. 

- Ja, nå går vi for fullt! Vi leier inn profesjonelle skuespillere og i det nye manuset har vi nå fått med Harald Hårfagre som skal spilles av Stig Henrik Hoff! Han har hytte i området og følger godt med på hva som skjer her. Rose-Marie Aker skal spille Volve og Linn Hege Sagen skal spille Skjoldmøya. Christine Mowinckel har ansvaret for regien, og nå er det proffe folk i hele apparatet, smiler Hamza. 

tilknytning fra hof?

Noen roller er da allerede besatt, men det trengs mange flere skuespillere og statister.

- Det blir audition 16. mars klokka 15.00 - 18.00 på Rådhuskinoen. Ta kontakt med meg og meld deg på! I det nye manuset er også Kolbjørn Jarl og hans sønn Oddmundur med, de kommer fra gården Ommestad i Hof. Det hadde vært veldig moro om noen med tilknytning til Hof kunne spilt de to! smiler Hamza. 

Ansvar for regi har Christine Mowinckel og hun har allerede kommet i gang med tankeprosessen om de forskjellige rollene. 

- Vi har noen sentrale skikkelser i spelet som vi allerede er på jakt etter. Vi leter etter Mor Gudrun som er mor til Sigrun som er Skjoldmøya, Mor Gudrun er rundt 30 til 50 år. Kolbjørn Jarl ser vi for oss er rundt 40-50 år, mens sønnen Oddmundur er rundt 20-25 år. Alv har en sentral rolle som venn til Sigrun (Skjoldmøya) som barn, så vi trenger to til å spille han - en som barn rundt 10 år og rundt 20-25 år som voksen. Og Hildur som er ei tjenestepike er rundt 18-25 år, det er de sentrale karakterene vi ser etter nå. Vi håper mange kommer på audition, det blir et kort møte med oss og si hvorfor du vil være med på dette, sier Christine Mowinckel. 

eget vikingmarked i tillegg

I tillegg til skuespillere med replikker, trengs det også statister.

- Ja, velkommen skal dere være! Vi trenger en del barske mannfolk til å være krigere, vi trenger også tjenestepiker og treller. Det er kjempemoro hvis dere har lyst til å være med, oppfordrer Mowinckel. 

Skjoldmøya-spelet skal fremføres 4 ganger, med premiere 23. august, og det blir også eget «Vikingmarked» i samme periode. 

- Dette blir stort! Vi har 4 forestillinger fra 23 til 26. august, samtidig blir det eget Vikingmarked som skal blant annet vise fram eget håndverk, kunstverk, salgsboder og annet som tilhører vikingtiden. Vi både håper og tror at Skjoldmøya-spelet og Vikingmarkedet skal trekke tilskuere fra hele landet! Ta kontakt med meg hvis du vil være en del av markedet. Jeg treffes på epost nancy.hamza@asnes.kommune.no eller tlf 474 54 970, oppfordrer Hamza. 

Solør Næringshage med Anette Strand Sletmoen står for markedsføring og håper og tror at Skjoldmøya-spelet og det tilhørende Vikingmarkedet skal gi næringstuvikling i distriktet. 

- Vi ønsker oss skuespillere og statister fra hele Solør! Dette er en unik mulighet for Solør, så dette satser vi på, sier Strand Sletmoen. 

Fakta

OM MANUS: 

Skjoldmøya-spelet handler om unge Sigrun, som møter massiv motstand fra sine omgivelser når hun føler et kall fra gudene om å følge hjertet sitt og bli en kriger, i stedet for å bruke livet på å forberede seg til et giftermål. Manuset til Skjoldmøya-spelet er laget av lokale krefter, og de som står bak er Odin Hansen Smedbak, Roger Bjorøy-Karlsen og Nancy Hamza.