• VIKTIG: Riktig verneutstyr er viktig som lakkerer. Selv om stadig mer av lakken blir vannbasert og tryggere.
  • BLANDER SELV: Gjennom PC-en finner Dahl de ulike fargekombinasjonene, og kan blande lakken selv.

Det var i mars 2017 at Innlandet Autolakk AS ble stiftet. Lakkverkstedet holder til i Gistivegen på Braskereidfoss, og bak virksomheten står Martin Dahl. Tidligere var det blikkenslagerverksted i bygget.

- Vi hadde hobbyverksted her i flere år, men så fikk de andre karene unger og familie. Da jeg ble alene bestemte jeg meg for å satse, sier Martin Dahl.

Tidligere har han jobbet som lakkerer på flere verksteder i Elverum, men drømmen om å drive noe selv gjorde at han valgte å satse hjemme på Gisti. Det har i følge Dahl gått over all forventning det første året.

- Flere ymtet frempå at det ikke kom til å bli nok og gjøre her. Jeg kjøpte meg en biltralle slik at jeg kunne hente biler og kjøre dem hit, men kundene kommer faktisk hit til Gisti med bilene selv. Lokalsamfunnet har virkelig stilt opp for meg, og så langt har jeg ikke brukt noe på markedsføring. Alt har spredt seg fra munn til munn, smiler Dahl.

Investerte mye

Dahl satte i gang med å pusse opp verkstedet i mai 2017, og investerte stort. Ny epoxy på gulv, maling av tak og vegger, nye verkstedporter, elektriske smartrepair vegger, det ble bygget et stort lakkblanderom og lakkboks.

- Jeg trodde jeg hadde kalkulert riktig med tanke på innkjøp av utstyret jeg kom til å trenge, men der sprakk budsjettet. Ikke fullt så ille som stupetårnet i Hamar riktig nok, men det ble mye dyrere enn jeg hadde regnet med, ler Dahl.

Derfor har det blitt mange timer og lite lønn det første året, men med moderne arbeidsutstyr og praktiske lokaler kan Dahl fokusere på å lakkere biler i fremtiden.

- Ettersom det er rimeligere å drive her enn for eksempel i Elverum påvirker det også prisene mine. Mange kunder har nok allerede oppdaget det, og jeg har nok jobber til å kunne leve av det i dag. Målet på sikt er å kunne ansette en person til, sier Dahl.

Innlandet Autolakk AS tar på seg de fleste lakkeringsjobber. Både innen bil og motorsykkel, og Dahl tar på seg lakkering av felger og mindre opprettingsjobber.

- Det blir stadig mer plastreperasjoner. Sveising og liming av plast tar jeg på meg. Videre kan jeg hjelpe til med lakkrens, polering og bilpleie, sier Dahl.

I verkstedet har han et eget rom hvor han blander farger selv. Gjennom et digital oppslagsverk kan han finne de ulike fargekombinasjonene til alle biler.

- Kvaliteten på arbeidet er viktigst. Da får man fornøyde kunder som kommer tilbake, smiler Dahl.