Statskog eier et omfattende nettverk med grusveger på Finnskogen, og de omlag 15 milene med grusveg er bombelagt. Om du kommer fra Sverige og skal inn i Norge via Bastuknappen må du betale bomavgift for å fortsette. Problemet er bare at denne må betales med mobilen, og at det ikke finnes mobildekning på stedet hvor bommen er satt opp.

- På grunn av innbrudd i bomkassene måtte vi slutte å lagre penger i skogen, og mobilbetaling fungerer veldig bra. Jeg har ikke hørt andre som har klaget på denne løsningen før, sier Ivar Rustad i Statskog.

Kan betales lenger inn

At skiltet om bombetaling er plassert et sted hvor det ikke er mobildekning mener han ikke byr på problemer.

- Kjører du 100 meter lenger ned har du mobildekning. Du kan fint gjøre klar meldingen og sende den når du har kjørt litt lenger, sier Rustad.

- Men er det naturlig at folk skjønner dette, og stopper opp på vegen for å sende melding?

- Det kommer inn betalinger på vegen, og derfor er jeg sikker på at folk skjønner dette. Om du ikke får sendt melding mens du kjører kan du jo sende denne når du kommer hjem, sier Rustad.

Systemet fungerer slik at ved å sende SMS til bomsystemet får du en melding tilbake med kontonummer og KID-nummer. Denne kan du så legge til betaling i nettbanken din.

- På grunn av innbrudd i kassene og at folk ikke lenger har med seg mynter mener vi dette er den beste løsningen. Jeg tror folk er godt fornøyd med løsningen, og forstår at de kan sende melding selv om det ikke er dekning akkurat der skiltet står, sier Rustad.