• SPIRAL: Spiral er et enkelt og godt prevensjonsalternativ, som kan benyttes av mange kvinner.
  • P-STAV: Er et implantat som plasseres under huden på overarmen og virker i 3 år.

Fra og med skolestart høsten 2018 utvides nå tilbudet for ungdom i Solør. «Helsestasjon for ungdom» er fra nå åpent hver torsdag fra klokka 15.00 til 17.30.  

- Vi utvider åpningstid, vi utvider tilbudet rundt prevensjonsmidler og vi skal samarbeide med jordmor fra Våler. Helsemyndighetene anbefaler unge jenter at de skal tilbys langtidsvirkende prevensjon, som p-stav og spiral, forteller Linda Strand, ledende helsesøster ved Åsnes helsestasjon. 

egen jordmor tilgjengelig

Helsesøster og jordmor med relevant etterutdanning kan rekvirere p-stav og spiral til alle kvinner over 16 år. Helsesøstre og jordmødre som har fått opplæring i praktisering av LARC (langtidsvirkende reversible prevensjon) kan også sette inn og ta ut p-stav og/eller spiral.

- Våler kommune har søkt og fått prosjektmidler, disse skal brukes til jordmor Åse Fjeld. Hun legger inn hormonspiral på unge jenter og hun kan også legge inn p-stav. Vi har også helsesøstre som skal lære seg å legge inn p-stav. Er du under 16 år, må vi få lege til eventuelt å rekvirere p-stav og spiral, forteller Strand. 

Selv om tilbudet «Helsestasjon for ungdom» er på Åsnes helsestasjon, er tilbudet for all ungdom i Solør. 

- Tilbudet gjelder for all ungdom i Solør mellom 14 og 23 år, men er du utenfor denne aldersgruppen er du også hjertelig velkommen og vi skal prøve å hjelpe deg så langt vi kan, lover Strand.  

- Ingen spørsmål er dumme

«Helsestasjon for ungdom» ble startet i 2004 og mange unge har vært innom siden den tid. 

- Den mest vanlige årsaken til at ungdom kommer til oss, er prevensjonsmidler og testing for seksuelt overførbare sjukdommer. Det kan også være en og annen som har behov for å prate med noen. Det er ingen spørsmål som er dumme, uansett hva ungdom tenker på, er vi her for å prate med de og prøve å hjelpe de, sier Strand. 

Det er heller ingen timebestilling, det er bare å møte opp i åpningstidene på torsdager. 

- Det er drop-in på torsdager fra klokka 15.00 til 17.30. Samtaler, veiledning og testing er gratis, for jenter som er 16-17 år er det stort sett gratis med prevensjonsmidler - ellers er det litt variasjon i hvilken metode du velger og hvor gammel du er. Priser tar vi når du kommer til helsestasjonen, ettersom det er litt variasjoner. Vi er allerede i gang med det nye tilbudet, avslutter Linda Strand.