Det er mange kirkegårder i Solør, med tilhørende mange graver. Da man er innom en kirkegård, ser man at mange er veldig flinke til å holde gravstedene fine, mens andre graver kunne trengt litt oppmerksomhet.

Heidi Nyseter opprettet enkeltpersonforetaket «Nyseter's Gravstell og pynt» på sommeren i fjor.

- Jeg har kunder på forskjellige kirkegårder i Solør, men jeg har plass til mange flere. Jeg tilbyr både hel- og halvårsavtaler, eller det kan være at noen bare ønsker at jeg skal ordne med sommerblomster eller høstblomster. Noen vil gjerne markere merkedager og andre vil at jeg skal sørge for at det tennes lys på grava. I tillegg tilbyr jeg også vask og rens av gravstein, det er spesielt de som er ruglete som fort blir preget av vær og vind, forteller Nyseter.

Det er flere utflyttede solunger som har familiegraver i Solør, men bor for langt unna til å ta vare på grava som de ønsker.

- Det er blant annet disse jeg kan hjelpe, og jeg har flere kunder fra Oslo med tilknytning til Solør. I tillegg kan jeg hjelpe de som ikke lenger er så gode til beins og synes det blir mye arbeide med ei grav. Ellers er folk ganske travle i dag også, så da kan jeg også tilby min hjelp til de som vil prioritere annerledes og fortsatt ha ei fin grav å komme til, sier Nyseter.

- vanskelig å nå ut med budskapet

Som nyetablert synes hun det er vanskelig å nå fram med budskapet om at bedriften og tilbudet finnes. Bedriften har egen Facebookside.

- Jeg har vært i kontakt med kirkekontoret i Åsnes, for alle kirkene har jo ei informasjonstavle. Men jeg fikk ikke lov til å henge opp et ark hvor jeg tilbyr mine tjenester, hvorfor vet jeg egentlig ikke. Jeg spurte om det samme i Grue, og der var det helt greit, undrer Nyseter.

Nå holder hun også på lage til et drivhus hjemme.

- Målet er at jeg kan bli selvforsynt med blomster til gravene, men det blir litt prøving og feiling nå i starten. Det er også mye jobb å stelle ei grav, det blir mye kjøring og det skal lukes, vannes og gjødsles. De gravene jeg har ansvaret for, skal se ordentlig pene ut! Målet mitt er at vi skal ha de fineste kirkegårdene i Solør, sier Heidi Nyseter, som altså har startet egen bedrift som skal sørge for nettopp det.