Ved Hof kirke står det tre komposteringsstasjoner rundt om på kirkegården. Her har det blitt kompostert jord siden Leif Roger Rognstad kom til Hof som kirketjener i 1978. Ikke bare har det spart kirken for store penger, men det har også hatt stor betydning for miljøet.

Nettopp derfor er det Leif Roger Rognstad som blir tildelt Åsnes Venstres miljøpris på verdens miljødag 2019. Prisen består av diplom, kake, heder og ære.

- Leif Roger har et smittsomt miljøengasjement, ståpåvilje og stayerevne. Innsatsen hans med kompostering i flere tiår har nå spredd seg til alle kirkegårdene i Åsens kommune, og kanskje til kommunen ellers, sier Kristian Botten Pedersen, i Åsnes Venstre.

Var tidligere ute enn Gro

Faktisk fra Rognstad før Gro Harlem Bruntland med å tenke på miljøet i 1987. Da hun kom med kommisjonen for miljø og utvikling på høsten hadde Rognstad allerede vært i gang med sitt prosjekt noen måneder.

- Her lages det årlig 2,5 kubikk med jord, og siden den gang har vi sluppet å kjøre vekk 7,5 lastebillass med jord fra kirkegården. De aller fleste er flinke og kaster søpla si på rett sted. Så er det den ene av hundre som lager en del ekstrajobb for meg da, smiler Rognstad.

Den ferdig komposterte jorda ved Hof kirkegård er tilgjengelig for alle, og dermed er det ikke nødvendig å kjøpe med seg jord for å plante på kirkegården.

- Men folk er litt rare slik. Hadde det vært en betalingsterminal her hadde nok enda flere brukt jorda. Er det gratis forventer de ikke at det er bra nok, smiler Rognstad.

Nå er prosjektet rullet ut til resten av kirkene i Åsnes, og Åsnes Finnskog kirke er først ut. Resten av kirkene følger etter. Trolig var Rognstad den første kirkeansatte i Norge som startet med avfallssortering. Nå er han hedret for innsatsen i gjennom 32 år.