Laila Tyskeberget er tildelt Norges Bilsportforbunds fortjenestemedalje. Den ble hun tildelt på en konferanse i driftingmiljøet hos Harald Huysman Karting lørdag 24. februar. Hovedpersonen selv visste ingenting.

- I midten av januar fikk jeg påvist myelomatose (benmargskreft), og etter det har jeg vært litt ute av spill. Derfor hadde jeg for en gangs skyld ikke noe med selve arrangementet å gjøre denne gangen. Men at det plutselig var jeg som skulle bli hovedpersonen hadde jeg ingen tanker om, smiler Tyskeberget.

Henger høyt

Utmerkelsen henger veldig høyt, og mange har gitt uttrykk for at den er høyst fortjent. Laila ble introdusert for bilsporten gjennom sin daværende ektemann, Vidar, på slutten av 1970-tallet. I starten kjørte hun mye selv, men etter hvert ble det mer tid til organisasjonsarbeid, kurs og gjennomføring av løp.

- Jeg fant ut at det var billigere å arrangere enn å kjøre selv. Det er dårlig kombinasjon å gjøre begge deler. I 1992 overtok jeg ledelsen av Finnskogbanen. Da fikk vi inn masse midler fra KNA sentralt og fikk rustet opp anlegget den gangen, sier Tyskeberget.

Hvor mange timer hun har brukt på bilsport tør hun nesten ikke tenke på.

- Det er jo hele livet mitt. Engasjerer jeg meg i noe så går jeg virkelig for det.  Du må ha noe i livet ditt, ellers blir det veldig tomt, sier Laila.

Trengte en hobby

Særlig var det viktig etter at hun ble ufør i 2002. Da kolliderte hun med elg på Haslemoen, og hun kom seg aldri tilbake i arbeidslivet etter det. Å ha en hobby i bakhånd har vært viktig.

- Nå er Vålerbanen som mitt andre hjem å regne. For tiden jobber jeg mest med kurs for racing og drifting. Men jeg har hatt kurs for løpsledelse, dommere, funksjonærer og førere. Det har vært varierte dager, smiler Tyskeberget.

Bilsportmiljøet i Norge er forholdsvis lite. At innsatsen til Laila gjennom snart 40 år har betydd mye er det ingen tvil om. Også lokalt.

- Det er veldig moro å få være med. Nå som jeg har blitt syk har jeg sagt at jeg vil være med på alt jeg orker, så får vi ha en plan B i bakhånd om det er noe jeg ikke klarer. Jeg har mange flinke folk med meg som kan settes inn i det meste jeg driver med, sier Laila.

Gjennom karrièren har hun tatt over 300 pokaler fra bilcross, rally og rallycross. Pokaler blir det ikke mange av som arrangør og kursholder, men en fortjenestemedalje er absolutt på sin plass.