• IKKE SKOLENORSK: Ved å bruke norsk muntlig lærer Hana språket mye raskere. Hun er glad for muligheten.
  • VINN-VINN: Hanne Pedersen hos NAV Våler håper flere bedrifter ønsker å ta i mot elever til språkpraksis.

Det kan være stor forskjell på norsken som innvandrere lærer på skolen, og språket som blir praktisert i jobb. Samtidig går det mye raskere å lære språk ved å bruke det gjennom arbeidsdagen med kollegaer og kunder.

Hana Abdirahman Mire fra Somalia har hatt språkpraksis hos Nabo’n i Våler siden juli 2016. NAV, de som driver Nabo’n og Hana selv er storfornøyd med opplegget.

- Vi var jo veldig spente på om dette kunne være noe for oss da vi takket ja til å ta i mot Hana. Men dette har fungert veldig bra. Vi står sammen og jobber, og ikke bare lærer Hana språk. Her lærer vi også veldig mye av henne som vi ikke kunne fra før, sier Julianne Mobekk hos Nabo’n.

Takker for muligheten

Hanne Pedersen jobber hos NAV Våler, og er glad for at familiebedriften hadde mulighet til å bidra med språkpraksisplass. To andre bedrifter som for tiden har en slik plass er Våler Omsorgssenter og SFO på Nordhagen.

- Gjennom en språkpraksisplass får bedriften god arbeidshjelp, mulighet til å hjelpe noen ut i arbeidslivet, kulturutveksling og ofte blir praktikantene hyret inn igjen som vikarer senere. De har jo allerede blitt kjent med bedriften og deres rutiner, sier Pedersen.

Kravet for å kunne ta i mot en elev er at de kan jobbe minst én arbeidsdag i uka, og helst skal de få mulighet til å bruke språket en del. En jobb med hørselsvern gjennom hele dagen er derfor kanskje ikke å anbefale.

Fungerer bra

Hovedpersonen selv er veldig glad for muligheten Julianne, Jonas og Joachim på Nabo’n har gitt henne. At det fungerer er hun ikke i tvil om.

- Her får jeg bruke språket, og jeg lærer norsk fortere. Språket vi lærer på skolen er litt vanskelig, og her bruker vi språket muntlig. Det er enklere. Noen dialektord har jeg også lært gjennom jobben her. Gærgætt og hæsse går det, ler Hana Abdirahman Mire.

Gjennom jobben på Nabo’n bidrar hun med mange typer oppgaver. Mye tid blir det på kjøkkenet med å lage mat, men hun er også med på å servere kunder som har kjøpt mat. Det fungerer veldig fint.

- I rolige perioder setter vi oss gjerne og snakker med kundene, og Hana blir gjerne med på praten. Hun har nok blitt kjent med mange her, sier Mobekk.

NAV er stadig på jakt etter flere språkpraksisplasser, og Hanne Pedersen håper dette kan være noe for flere bedrifter. For tiden trenger de fem til i Våler.

- Hana har mye bedre progresjon i språket nå, og dette er et opplegg alle tjener på, sier Pedersen.