• LOKALT: Garasjen Knut setter opp, kom i et nærmest ferdig byggesett fra Bredesen Opset på Kirkenær.

Grunntanken til bygdeservicekonseptet er at det skal være ei tilleggsnæring hvor sjølstendige gårdsbrukere kan utnytte ressursene sine ved å tilby tjenester. I Grue starta de derimot opp med ambisjonen om å skape fulltidsstillinger. I dag har de fem i full jobb, fem på deltid og flere innleide. 

- På en god dag har vi fem faglærte snekkere i arbeid, sier Anders Baardseth, styreleder i Grue Bygdeservice. 

Til sammen bikker snekkerne tilknytta bygdeservicelaget 100 år med erfaring, i tillegg til anleggsgartnerne og de andre entreprenørene i sving. Grue Bygdeservice tilbyr gartnerarbeid, bemanning, maling, grøfting, støpejobber og snekkertjenester; både nybygg og renovering. Anders kan ramse opp i det uendelige hva den tverrfaglige kompetansen de sitter på kan brukes til. 

- Vi kan gjøre en halvtimes jobb og lese av strømmåleren til mormora di, fjerne noen trær i hagen eller så kan vi ta på oss et byggeprosjekt på tre måneder. Noen jobber er det greit å være én på, andre er det greit å være to eller flere på, sier han. 

“Sammen er vi sterke” var tanken ved oppstart, og at de kunne ta på seg større oppdrag. Konseptet med slike felles foretak for sjølstendig næringsdrivende på bygda er ikke nytt. I dag har de kolleger over hele Norge som kan hjelpe hverandre, og ikke minst felles forsikringsordninger.

De første foretakene begynte å dukke opp tidlig på 90-tallet, og sjølsagt fulgte det kritikk med. 

- Folk var redde for at det skulle være prisjagende, men det er jo prissettende, forklarer Anders. 

I stedet for å presse ned prisene, tilbyr servicelaget tjenester til en prislapp som både de kan leve av og som folk har råd til å kjøpe. Det er med på å stabilisere prisene i bransjene, som særlig står ovafor flere utfordringer tilknytta arbeidsinnvandring. Og det går strålende for lokallaget i Grue, så strålende at de er nødt til å hente inn folk ved behov. 

Langt oppi Bergesida, øst for Kirkenær, setter Knut Pettersen opp en garasje. Knut er en sjølstendig næringsdrivende snekker henta inn nettopp på grunn av sprengt kapasitet. 

- Vi har drevet her en drøy måned, men vi har jobba med parallelt med andre prosjekt, forteller Anders, og legger til at det fortsatt er behov for flere faglærte snekkere i bygdeservicelaget. 

At det går så strålende for Grue Bygdeservice er bare positivt.  

- Dette gir jo kolleger, et fellesskap og lettere tilgang på arbeid. I tillegg er vi fornøyde med den økonomiske situasjonen, og ikke minst bygdepraten. Vi ser at folk gjerne bruker oss, sier han.