Det hele åpnes mandag 12. mars med foredrag med familierådgiver og initiativtaker til «reddesmå.no», Øivind Aschjem. «reddesmå.no» er ingen organisasjon, men et nettverk av fagfolk, politikere og privatpersoner fra ulike samfunnsarenaer som gir sin støtte til arbeidet for å bekjempe vold, overgrep og omsorgssvikt mot barn.

- Foredraget starter klokka 18.00 på Rådhuskinoen og deretter er utstillingen åpen til klokka 21.00 samme dag. Dokumentarutstillingen vil også være åpen 13. og 14. mars fra klokka 10.00 til 18.00 begge dager. Utstillingen avsluttes med filmen «Natta pappa hentet oss», som er en animasjon/dokumentarfilm av av Steffan Strandberg. Alt er gratis, men hvis du vil forhåndsbestille plass på filmen, koster det 20 kroner i avgift til Rådhuskinoen, forteller søstrene Mobakk. 

formidler kunnskap og innsikt

Øivind Aschjem er altså initiativtaker til «reddesmå.no» og ønsker gjennom sitt engasjement å øke oppmerksomheten mot barn som blir utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt. 

- Gjennom sitt foredrag formidler han kunnskap og innsikt i hvordan man som voksen best kan se, møte og bistå disse barna. Utstillingen «Hvis klær kunne fortelle» er en dokumentasjon om vold og overgrep. Gjennom klær, dukker, bøker og andre gjenstander som har tilhørt små utsatte barn fortelles sanne historier. Utstillingen kan også besøkes av skoler fra 7. klasse og oppover, men vi oppfordrer uansett at voksne er med hvis barn fra 7. klasse og oppover vil se utstillingen alene, sier Mobakk-jentene. 

De aller fleste barn i Norge vokser opp under trygge forhold. 

- Langsomt bygger de livet sitt på solide grunnsteiner som gjør at de føler seg velkomne der de bor. Vi vet imidlertid at tusenvis av små mennesker har andre erfaringer. De bruker kreftene sin på å beskytte seg mot vold, overgrep og omsorgssvikt i egne hjem. De lever bemerkelsesverdig tause med sine hemmeligheter, men er ofte fryktelig redde. Vi vet ikke nøyaktig hvor mange barn dette gjelder, men de kjøres til barnehagen hver dag, følger med på undervisningen på skolen så godt de kan, og møter opp på fritidsaktiviteter, mens de samtidig strever med å holde seg flytende, sier søstrene Mobakk. 

- skadene varer ofte livet ut

Barn som utsettes for krenkelser i eget hjem lengter etter trygghet og omsorg, og håper hele tiden at påkjenningene de utsettes for skal opphøre. 

- De fleste får ikke nødvendig beskyttelse før de er betydelig skadet, skader som ofte varer livet ut. Når barns foresatte av ulike grunner ikke greier sine omsorgsoppgaver, må gode mennesker gjøre det de kan for å trygge barns oppvekstvilkår. Denne gruppen barn trenger modige voksne som kan oppdage, beskytte og hjelpe, sier Mobakk-søstrene. 

Det blir også en «verdenspremiere» før foredraget starter.

- Jeg skal framføre min helt nye sang, «Se meg», som handler om dette tema. Det blir verdenspremiere, med min egen tekst og musikk av Trond Ihle, sier Hege Mobakk.