• TRÅDTE TIL: Travle bønder tok seg tid til å bidra for å få gapahuk, bord og andre ting i sikkerhet da vannmassene kom. (Foto: Jan Edvardsen).

Store nedbørsmengder gjorde at NVE i dag oppgraderte sitt varsel for Hedmark og Solør til oransje nivå. Det er tredje av i alt fire nivåer.

Glomma har vokst voldsomt i dag, og i Nergrenda rapporteres det om at elva har steget med en meter på én time.

- Redningsmannskapet tro hastig til og fikk alle investeringer på trygg grunn. Det er imponerende av folk som allerede har hatt mer enn nok å stri med under våronna, sier Jan Edvardsen til iSolør.no

Kirkekretsen vel har nemlig nylig investert i en gapahuk, og var klar for en tidlig sesong på badestranda i Nergrenda. Men det var før flommen kom mandag.

Ingen skader ennå

Selv om det er mye vann i Nergrenda og Glomma har steget mye er det så langt ikke rapportert om store skader som følge av flommen. Noen jorder har imidlertid blitt til innsjøer.

- Det er nok ikke så veldig mange jorder som er rammet ennå, men nede ved Hasleenga står jordene under vann. Vannet steg fort i dag, og stiger fortsatt, sier Marius Fleischer.

Også de som har passert brua over Glomma ved Flisa stasjon har lagt merke til at vannet steg fort.

- Jeg kjørte over elva, og nå ser du helt tydelig at det er stor vannføring i elva, sier Thor Arnstein Berg.

Det ventes fortsatt regn og kraftige byger spesielt i de østlige områdene på Østlandet tirsdag. Dette kan gi vannføringer på oransje nivå i mange små og mellomstore elver. Det ventes også fortsatt økende vannføring i de store elvene, som Glomma og Trysilelva.

Oransje nivå er hakket under rødt, som er øverste nivå i varslingskalaen.

- Så langt vi kan se akkurat nå, blir det nok ikke mer enn gult nivå på de store vassdragene som Glomma. Men de små og mellomstore elvene og bekkene, de vil ha oransje nivå mandag og tirsdag, sier Inger Karin Engen, vakthavende hydrolog hos NVE.