• PÅ JOBB: Denne kunden stakk innom for å handle med seg kurver til jobben.
  • FRA BILEN: Molberg selger det som ikke er av butikk-kvalitet fra bilen, blant annet for å slippe å se bæra råtne i feltet sitt.

For Eva Molberg og Sletten Mellem gård er sommeren høgsesong, og Molberg forsyner nærmest hele Glåmdalen med bær. I år har derimot den utrulige varmen hatt sitt å si på bæra, og allerede så tidlig som 13. juni ble de første modne jordbæra plukka. Men jordbærsesongen begynner vanligvis i slutten av juni, og går til starten av juli. 

- Jordbærsesongen kom brått og uventa. Det var rødt over hele feltet, og halvannen uke til resten av plukkerne kom. Det var noen felt som blei for modne, forteller Molberg. 

Kokte i feltet

I det fortsatt gloheite solskinnet utafor Gårdsmatutsalget på Flisa, står Molberg og selger siste rest av koronajordbær ut fra bilen. Det er bæra som er igjen, små og litt for røde til tider, men fine ellers. Utsalget er tenkt å dekke plukkekostnadene, og ikke minst gjør hun det for å slippe å se jordbæra råtne i feltet sitt. 

- Det har vært så varmt, 30 grader og ikke overskya. Bæra har kokt i feltet, forteller Molberg.    

Men sjøl de dårlige bæra går fort unna. 60 kurver vurdert for dårlig for butikksalg selges unna på to timer. En kunde spør spøkefullt om håndvaskerutiner på plukkerne, før han bestiller seg seks kurver. Molberg lesser bær i poser mens hun forteller om spriting og vaskerutiner. 

populære bær

Sletten Mellem gård er en liten produsent, med cirka 40 dekar. Molberg dekker allikevel mange butikker over hele distriktet, og bærene "fra Flisa" er veldig populære. 

- Men i år var ikke et ideelt jordbærår. Det var mye som var dårlig, mye blaut bær. Halvparten av det som ble kjørt ut var ikke salgsvare, forteller Molberg. 

Derimot kommer det flere jordbær snart, som forhåpentligvis gjennomgår en for seg mer naturlig modningsprosess. Tunnelbæra, altså bær som dyrkes under plast i mer ly fra vær, derav navnet, er nok klare til i slutten av juli. 

- Men det er en annen sort. Sonatajordbær, forteller Molberg.