For mange ungdom er SolørMart’n det første møtet med festlivet. I overgangen fra 10. klasse til videregående er det mange som drikker alkohol for første gang. SLT-koordinator Jan Bjerktun og tjenestestedsleder hos Åsnes lensmannskontor, Mathis Briskerud, er glad for at foreldre og andre stiller opp år etter år.

- Jeg skal ikke si at vi har veldig store utfordringer med beruset ungdom under SolørMart’n, men det er et arrangement som tiltrekker seg mye ungdom. Ofte i denne perioden mellom ungdomsskole og videregående er det mange som alkoholdebuterer. Det er vi fullstendig klar over, og både natteravner og politiet er ekstra synlige i gatebildet under SolørMart’n, sier Briskerud.

Vil utsette debuten

Bjerktun forteller at jo tidligere ungdom alkoholdebuterer, jo tidligere er faren for å utvikle et rusproblem. Derfor har de et eget foreldreprogram som heter «utsatt». Det handler om å få utsatt alkoholdebuten til ungdommene.

- I forrige uke hadde vi 49 personer som hadde meldt seg som natteravner allerede, og det er kjempebra. I fjor var tallet over 60, og vi håper enda flere melder seg på. Særlig lørdag er det behov for flere voksne som kan prege gatebildet på kvelds- og natterstid, sier Bjerktun.

Natteravnene i Solør har egen Facebook-side som Carina Kullerud Marthinsen administrerer.

- Hun gjør en helt fantastisk dugnadsjobb med denne siden, og dersom det er flere som kunne tenke seg å stille som natteravner er det bare å ta kontakt der med en melding. Hun har full oversikt over hvor mange som skal gå de ulike dagene, sier Bjerktun.

De fleste kan være natteravn

Å være natteravn handler i hovedsak om å være en tilgjengelig voksenperson. Natteravnen skal være der om bistand behøves.

Briskerud vil oppfordre foreldre til ungdom i Solør om å følge litt ekstra med disse dagene.

- Dropp å drikke alkohol selv i år om du har ungdom i denne alderen. Vær tilstede, og vær beredt til å kunne reise ut om noe skjer. De må gjerne være en del av gatebildet selv på mart’n. Om de har mulighet er det også flott om de blir med på å gå natteravn, sier Briskerud.