• ER OGSÅ MED: Tore Sletten på Rema1000 på Flisa har også holdt på med fyrverkeri i mange mange år.
  • SELGER MYE: Rolf Benny Hansen har solgt fyrverkeri så lenge Europris har eksistert, og selger mye hvert år.

Terje Husebæk hos Fargerike Flisa har vært med på salg av fyrverkeri i mange år, og hatt ansvaret for det siden han ble 18 år. 

- Butikken vår har holdt med salg av fyrverkeri i rundt 60 år! Det nærmer seg at jeg har hatt ansvaret i 30 år. I mengde er vi nå omtrent der vi var for 25 år siden, men da solgte vi mye også. Før var det mange flere som solgte fyrverkeri, men nå er det ikke så mange igjen, forteller Husebæk.

Lovverket rundt salg og oppbevaring har blitt vesentlig strengere enn det var tidligere.

- Ja, og det er helt greit! Da blir de «useriøse» aktørene borte, og pinneraketter er fortsatt forbudt, og det er bra. Det kan selvsagt skje ulykker med dagens fyrverkeri også, men hvis man tar hensyn og bruker beskyttelsesbriller og ikke minst er forsiktig med alkohol, så går det stort sett bra. Uaktsom bruk kombinert med for mye alkohol, er ofte årsaken til at det går galt, sier Husebæk.

Enkelte byer og tettsteder har felles utskytningsplass for fyrverkeri, men ikke på Flisa.

- Det har kanskje vært snakk om det i byggefelt, men det er absolutt ikke dumt å tenke på det – der det finnes gode plasser for utskytning av fyrverkeri. De kan kanskje samles, i stedet for at det smeller rundt hvert hushjørne, sier Husebæk.

For de med dyr, kan fyrverkeri være en stor utfordring på nyttårsaften.

- Mitt råd er at folk tar hensyn! Jeg forstår at folk har små unger de gjerne vil skal se fyrverkeri og at de fyrer av tidligere på kvelden. Men det trenger ikke å smelle fra 4. juledag og langt ut på nyåret! Generell tillatelse til oppskyting av fyrverkeri gjelder kun mellom klokken 18 og 02 på nyttårsaften, og det oppfordrer jeg folk til å forholde seg til. Det finnes også mye bra stille fyrverkeri, som du bør vurdere om du vet at det er dyr i nærheten som er redde, forklarer Husebæk. 

Terje Husebæk mener at kunnskap om fyrverkeriet som selges, også gjør kunden tryggere i bruken.

-Jeg mener at du bør kunne forklare kunden hvordan det fungerer, så de vet hva de går til og hvordan de skal gå fram ved avfyring. Brannvesenet har ofte kontroller ved utsalgsstedene og det er helt glimrende! Det gjør det hele mer sikkert for alle parter, og ikke minst blir det mer seriøst ved utsalgsstedene, sier den erfarne fyrverkeriselgeren. 

Det er stor forskjell i hvor mye penger de forskjellige bruker på fyrverkeri.

- Vi selger batterier til flere tusen kroner, men vi selger også mye stjerneskudd. Ofte er det flere som går sammen og kjøper litt dyrere batterier, for eksempel på byggefelt. Husk beskyttelsesbriller selv om du «bare» skal ha stjerneskudd, de er også farlige for øynene, sier Terje Husebæk. 

Det er 18 års aldersgrense for kjøp av fyrverkeri og salgsperioden i år er fra 27. desember og fram til og med nyttårsaften.