• BRUKTE STEINER: Det går endel brukte steiner. Skiltet til venstre lagde de for å vise at de klarer å lage skilt.

Flisa Steinindustri ble født ut av steinbruddet på Gjesåsen, tidlig på 90-tallet. Steinbruddet leverte steinblokker til Europa og deler av Asia, men mye av steinen  passa ikke formatet ble klassifisert skrotstein. 

- Vi ønska å ta fatt på mye av det som vi normalt kasta, og redusere skrotprosenten, forteller Per Hopmoen, daglig leder i Flisa Steinindustri. 

Per begynte i steinindustribransjen i 1981, og ble fra steinbruddet til den lille fabrikken som etablerte seg i Knappom. Der begynte de med å bruke sag, verktøy og forskjellige overflatebehandlinger, for å forme steinprodukter av steinen som ville blitt kasta. 

- Og det fikk vi til! Kaffegata for eksempel. Kaffekoppene i rundkjøringa er lagd av en kunstner, og kantsteinen er saga til med giljotinen vår. Hele Kaffegata er klipt med den, forteller Per.

Byggene i Knappom rommer mange forskjellige verktøy som kan brukes på stein. Høytrykksspyleren er av skikkelig kvalitet og spyler kokende vann på gravsteiner for å rense de for mose, fargerike poleringsklosser som egentlig er diamantverktøy henger på rekke og rad klare, slipemaskinen polerer ru stein ned til glatte flater, kjerneboret står klart til å bore runde hull eller forme runde steiner, og i ene uthuset står det ei gedigen sag med sagblad. Diametermålet er 2,5 meter, og saga sager cirka én kvadratmeter i timen. 

- Den saga har gått 24 timer i døgnet, da det sto på som verst. Det var på 90-tallet, da vi fortsatt var tilknytta steinbruddet. 

I dag er nemlig Flisa Steinindustri sin egen lille fabrikk, og leier heller steinbruddet. Det er heller ikke like stor bredde i oppdragene som tidligere. De lager stein- og skiferplater til peis og kjøkken, hjelper til med noen parkanlegg, og en kunstner fra Tyskland kommer årlig for å forme steinskulpturer, men det går mest i gravsteiner. 

- Vi håndterer mellom 500 og 600 gravsteiner i året. Det gjelder både nye og gamle som vi restaurerer, forteller Per. 

De dekker områder fra uti Odalen og opp til Hamarkanten, Trysil og noe over grensa til Sverige.

- I dag er gutta på en rundtur. Austmarka og Brandval.

For de kjører steinene ut igjen, etter å ha restaurert og vaska de gamle, lagd nye, eller gitt en gammel stein nytt liv. Det går mye i brukte steiner om dagen, og kanskje har second hand-trenden nådd steinindustribransjen? Per ler, og forteller at de også i denne bransjen kan se konturer av trender, men at brukte steiner er jo et rimeligere alternativ. Det samme er natursteiner. Da er det viktig at det ikke er noen sprekker i dem, slik at de får satt navn og eventuelt bearbeida etter ønske. Navnene sandblåses inn i steinflatene. 

- Vi har fått en plotter, en digital maskin som lager maler, så legger vi malen på steinen og sandblåser. Vi kan lage alt mulig, forteller Per.